Počasí dnes33 °C, zítra23 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

V Plumlovské nádrži narostl počet sinic. Voda je však stále vhodná ke koupání

Letní sezóna ještě ani nezačala a v plumlovské nádrži na Prostějovsku hygienici zjistili nárůst počtu sinic. Podle nich je však voda ke koupání stále vhodná. Další odběry vzorků vody provedou hygienici 10. června.

„V pondělí 27.5. jsme provedli dle Monitorovacího kalendáře pro rok 2024 odběr vzorku vody ke koupání z Vodní nádrže Plumlov,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Markéta Koutná. Od prvního měření ze 13. května se kvalita vody mírně zhoršila.

„Voda v nádrži Plumlov je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, což znamená, že je voda nezávadná s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ doplnila mluvčí.

Blíží se léto. Hygienici opět začnou kontrolovat kvalitu vody na Poděbradech a Plumlovské přehradě

S příchodem teplých dnů a blížícím se létem začnou hygienici opět kontrolovat kvalitu vody na Poděbradech u Olomouce a na Plumlovské přehradě u Prostějova. Zejména Plumlov každoročně trápí jedovaté sinice, koupací sezona tam proto často končí...

V případě možnosti je podle hygieniků vhodné se po koupání v nádrži osprchovat. Důvodem mírného zhoršení je totiž nárůst počtu sinic. Ty se v Plumlovské nádrži objevovaly i v minulých letech. Například během loňského srpna hygienici tamní vodu označili za nebezpečnou.

Další plánovaný odběr vody proběhne 10. června. Hygienici budou zkoumat kvalitu vody v Plumlově a v olomouckých Poděbradech. Všechny informace o kvalitě sledovaných vod jsou k nahlédnutí na webových stránkách KHS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice

Štítky voda, Plumlov, vodní nádrž, nádrž Plumlov, kvalita vody, KHS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plumlovské nádrži narostl počet sinic. Voda je však stále vhodná ke koupání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.