Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Do Čech pod Kosířem se po 170 letech vrátilo vrcholné dílo Josefa Mánesa Červené paraplíčko

Na zámek do Čech pod Kosířem na Prostějovsku se po 170 letech vrátilo vrcholné dílo malíře Josefa Mánesa Červené paraplíčko. Obraz zapůjčila Národní galerie v Praze. Mánes na zámku často pobýval a maloval zde.

"Malba je ukázkou díla, které Mánes nevytvářel na zakázku, ale jako své soukromé vyznání. Je úzce propojena s ženami, které mu byly blízké, Luisou Bělskou, která mu poskytla první inspiraci, a Jetty Gallenbergovou, která byla častým hostem na zámku Čechy pod Kosířem, v jehož okolí se výjev odehrává," popsala důležité Mánesovo dílo ředitelka Sbírky moderního umění Národní galerie Praha Veronika Hulíková.

Návštěvníci zámku obraz uvidí společně s dobovou kopií, skicou a drobným portrétem Jetty, jak ji zachytil Josef Mánes do skicáře.

Podle kastelána zámku Martina Váni se obraz podařilo půjčit díky dlouhodobé nadstandardní spolupráci s Národní galerií. "S velkou radostí oznamujeme, že jsme jejím prostřednictvím dostali možnost si zapůjčit obraz Červené paraplíčko z let 1855 až 1856 ze soukromé sbírky. Tento slavný obraz, dlouho považovaný za nezvěstný, je nyní k vidění na našem zámku," láká Váňa. 

Zámecké rybníky v Čechách pod Kosířem čeká revitalizace. V plánu je odbahnění, budou zde i lodičky

Zámecké rybníky v parku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku čeká revitalizace. V plánu je odbahnění, zpevnění břehů, oprava hráze a vybudování malého přístavu pro lodičky. Investice si vyžádá 75 milionů korun, Olomoucký kraj počítá s dotací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zámek Čechy pod Kosířem/Eliška Ošťádalová

Štítky Josef Mánes, obraz, Červené paraplíčko, Čechy pod Kosířem, zámek, okres Prostějov, Národní galerie v Praze, Martin Váňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Čech pod Kosířem se po 170 letech vrátilo vrcholné dílo Josefa Mánesa Červené paraplíčko  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.