Počasí dnes26 °C, zítra31 °C
Úterý 30. července 2024  |  Svátek má Bořivoj
Bez reklam

Zemřel respektovaný přírodovědec a pedagog Vítězslav Bičík. Popularizoval vědu i univerzitní Olomouc

Ve věku 86 let zemřel významný přírodovědec, pedagog a autor mnoha publikací profesor Vítězslav Bičík. Svou bohatou profesní kariéru spojil s Univerzitou Palackého v Olomouci, v roce 2005 se stal také laureátem Ceny města v oblasti přírodní vědy.

Mezinárodně uznávaný vědecký pracovník a pedagog Vítězslav Bičík navždy odešel v pátek 5. července ve věku šestaosmdesáti let. Respektovaný odborník oblasti zoologie a etologie byl po mnoho let význačnou osobností Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Vítězslav Bičík se narodil v Neplachovicích na Opavsku a vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého. V roce 1987 byl jmenován profesorem pro obor zoologie. Na Univerzitě Palackého v letech 1985 až 1991 působil ve funkci vedoucího Katedry zoologie a antropologie.

„Podstatnou část profesního života tvořila vyvážená pedagogická a vědecká práce. Svůj výzkum zaměřil na studium prostorové orientace vyšších obratlovců, na monitoring těžkých kovů v populacích hmyzu ve vztahu k znečištění životního prostředí, na ekologii a taxonomii pestřenek, jeden nový druh byl pojmenován norským badatelem jeho jménem a také na studium agresivního chování dutinových hnízdičů, na problematiku hnízdního parazitizmu a na význam jezevců v lesních ekosystémech,“ uvádí k části kariérních aktivit zesnulého odborníka webové stránky města Olomouce.

Půl milionu. Veřejná sbírka na opravy fasády na zámku v Plumlově překonala kulatou částku

Částku půl milionu korun již překonala veřejná sbírka na opravy zámku v Plumlově na Prostějovsku. Zámek, který se stal národní kulturní památkou, nutně potřebuje opravu fasády. Přijde na 110 milionů korun. Pomoc přislíbil i Olomoucký kraj.

Jméno Vítězslava Bičíka je uvedeno v americké Marquisově biografii Who is Who in the World, byla mu udělena Zlatá medaile Univerzity Palackého, medaile MŠMT ČR a medaile univerzit v Uppsale, Brisbane, Kielu a Chulalongkorn univerzity v Bangkoku.

Publikační činnost respektovaného odborníka čitá téměř 200 vědeckých prací, rovněž byl spoluautorem dvou monografií a učebnic biologie pro základní i střední školy i vzdělávacích textů pro studenty vysokých škol. Byl rovněž zakladatelem prestižní Mezinárodní biologické olympiády, na mnoha konferencích v různých částech světa významně přispěl k popularizaci vědy a také univerzitního města Olomouce. „Poslední rozloučení s Vítězslavem Bičíkem se uskuteční v pátek 12. července ve 13:20 v obřadní síni olomouckého krematoria,“ sdělila mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky Úmrtí, Vítězslav Bičík, vědec, učitel, pedagog, profesor Bičík, smutek, Univerzita Palackého, Olomouc, cena města, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel respektovaný přírodovědec a pedagog Vítězslav Bičík. Popularizoval vědu i univerzitní Olomouc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.