Počasí dnes32 °C, zítra28 °C
Úterý 16. července 2024  |  Svátek má Luboš
Bez reklam

Jak chránit zvířata před přehřátím? Stříháním srsti jim můžeme ublížit

Léto může být pro domácí zvířata náročné období, zvláště pokud nejsou správně chráněna před vysokými teplotami. Ačkoli může být lákavé stříhat či holit jejich srst v domnění, že jim tím poskytneme úlevu, ve skutečnosti jim tak můžeme spíše uškodit. Srst totiž tvoří důležitou bariéru proti slunci a teplu.

„V horkých dnech pomůže spíše otření mokrým ručníkem, osprchování nebo koupel ve vodě, ale je třeba se vyvarovat rizika teplotního šoku," varuje v tiskové zprávě veterinář Leoš Železný. Namísto prudkého ochlazení studenou vodou doporučuje postupné chlazení těla zvířete.

Chladící pomůcky a dostatečný přísun vody

Pro další ochranu vašich čtyřnohých přátel před letními vedry se osvědčily smart chladící pomůcky jako jsou postroje nebo podložky s gelem, které pomáhají regulovat teplotu těla zvířete a zajišťují tak lepší komfort. Tyto produkty jsou významným pomocníkem zejména během nejteplejších dnů.

Kromě toho je zásadní zajistit, aby měla zvířata neustále k dispozici čistou a čerstvou pitnou vodu. „Zvířata by měla vypít přibližně 100 mililitrů vody na kilogram jejich tělesné hmotnosti denně, v horkých dnech je však třeba množství vody navýšit," zdůrazňuje Železný.

Péče o mazlíčky v létě v kostce:

  • Pravidelný přísun nezávadné pitné vody a její výměna – ideální přes smart fontánky.
  • Procházky brzy ráno nebo až večer.
  • Krmení v chladnější době během dne (brzy ráno, později večer).
  • Omezení aktivního pohybu během horkého dne.
  • Ochlazování pomocí smart podložek a postrojů, ne nárazově studenou vodou.

Procházky, krmení a vyhýbání se horku

Dalšími klíčovými opatřeními pro letní období jsou plánování procházek v brzkých ranních nebo pozdních večerních hodinách, kdy je chladněji. Krmení by mělo probíhat rovněž v chladnějších částech dne. V případě, že zvíře odmítá jídlo kvůli vedru, může veterinář doporučit podávat vývar, který je lahodný a zároveň hydratuje.

Péče o zvířata v létě vyžaduje zvýšenou pozornost a přizpůsobení každodenní rutiny, aby byla zajištěna jejich pohoda i bezpečnost.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky přehřátí, léto, veterinární lékař, pitná voda, podložka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak chránit zvířata před přehřátím? Stříháním srsti jim můžeme ublížit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.