Počasí dnes28 °C, zítra31 °C
Pátek 26. července 2024  |  Svátek má Anna
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Hanácké žně u Olomouce. Speciální program přiblíží tradiční podobu sklizně

Kombajny, traktory a další zemědělská technika již při sklizni brázdí pole v Olomouckém kraji, Hanácké muzeum v Příkazech i letos přibližní tradiční podobu žní. Na poslední červencovou sobotu se chystá celodenní akce, která nastíní náročnost a význam této části roku v minulých dobách.

Léto u vody v Olomouckém kraji přineslo tragické události. Záchranáři zdůrazňují pravidla bezpečnosti

Na 25. července připadá Světový den prevence tonutí, zdravotničtí záchranáři z Olomouckého kraje připomínají důležité zásady bezpečného chování při koupání a pobytu u řek, koupališť či bazénů. Za poslední dva měsíce vyjížděli už k sedmi případům...

Ve starobylém areálu gruntu v obci Příkazy poblíž Olomouce proběhne v sobotu 27. července od dopoledních hodin speciální program nazvaný Žně na Hané. „Cílem této akce je nejen ukázat návštěvníkům tradiční zemědělské postupy, ale také přiblížit atmosféru a význam žní v životě našich předků. Žně byly vždy významnou událostí a my chceme, aby si návštěvníci odnesli autentický zážitek. Proto uvidí nejen samotnou sklizeň a výmlat obilí, ale mohou si sami vyzkoušet sečení speciální kosou na obilí – luňákem, uvázat snop nebo vymlátit obilí cepem,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích.

Tematické bloky, které budou vždy obsahovat sečení, mlácení a čištění obilí, mají začátek v 10:30, 13:00 a 14:30. Návštěvníci si budou moct až do 17 hodin prohlédnout také dobové stroje, které hospodářům sloužily při zpracování obilí, včetně funkční historické mlátičky nebo stroje na čištění obilí, takzvaného fukaru. „Součástí programu bude i předávání dožínkového věnce. O příjemnou atmosféru se postará muzika hanáckého souboru Klas Kralice na Hané a během celého dne bude připravena ochutnávka krajových specialit,“ doplnil Petr Vodešil.

Ohodnoť článek

Foto Hanácké muzeum v přírodě Příkazy

Štítky Tip na víkend, výlet, akce, muzeum, skanzen, Hanácké muzeum, Příkazy, sklizeň, žně, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Hanácké žně u Olomouce. Speciální program přiblíží tradiční podobu sklizně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.