Počasí dnes21 °C, zítra24 °C
Pondělí 5. srpna 2024  |  Svátek má Kristián
Bez reklam

Borůvky se smí prodávat jen na kila, ne litry. Lidé totiž zbytečně kupují vzduch

Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňuje prodejce, že nebalené borůvky a další druhy sypkého ovoce mají povinnost nabízet a prodávat v hmotnostních jednotkách, tedy na kilogramy, nikoliv objemových, na litry. Dodržování budou inspektoři kontrolovat. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Inspekce v minulosti obdržela od spotřebitelů množství podnětů, které se této praxe některých prodejců týkaly.

„SZPI upozorňuje prodejce nebalených borůvek, že dle platných právních předpisů je provozovatel povinen poskytovat informace o potravinách, které nesmějí být zavádějící, zejména pokud jde o množství potraviny. Dále právní předpisy stanovují, že informace o množství potraviny musí být určitá, jednoznačná a ověřitelná," uvedl Pavel Kopřiva.

Vzhledem k tomu, že při prodeji na objemové jednotky hrají roli i faktory, jako "setřesení" borůvek, respektive "množství vzduchu", které si spotřebitel zároveň se zbožím kupuje, je prodej na litry výrazně méně spolehlivý ukazatel množství než prodej na hmotnostní jednotky, tedy kilogramy. Někteří spotřebitelé po přeměření podle Kopřivy uváděli pokles objemu až o 20 procent.

Inspektoři SZPI už několik sezon vyžadují, aby nebalené borůvky, případně jiné sypké ovoce, prodejci spotřebitelům nabízeli v hmotnostních jednotkách. Přestože u většiny prodejců je tato praxe používána a spotřebiteli očekávána, inspektoři SZPI budou její dodržování v sezoně kontrolovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Státní zemědělská a potravinářská inspekce, borůvky, prodej, kontroly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borůvky se smí prodávat jen na kila, ne litry. Lidé totiž zbytečně kupují vzduch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.