Počasí dnes33 °C, zítra30 °C
Středa 14. srpna 2024  |  Svátek má Alan
Bez reklam

Pomozme ptákům ve vedrech a nabídněme jim vodu v pítku

Léto za létem překonáváme teplotní rekordy. Horka trápí nejen lidi, ale i ptáky a další drobné živočichy. Jednoduchým krokem jim lze přežití srpnových veder usnadnit – stačí jim pořídit pítko. Na trhu jsou k dostání různé typy, které se liší velikostí či způsobem použití. Ať už se ale jedná o misku do trávy, plastové pítko na zábradlí či k zavěšení, podle e-shopu Zelená domácnost, který vlastní Česká společnost ornitologická, je zásadní vodu pravidelně obměňovat a pítko čistit.

Zdroj vody uvítají desítky běžných druhů ptáků, od kosů až po sýkory. Pravděpodobně přiláká i ježky, veverky, obojživelníky a užitečný hmyz.

Jaké pítko je to správné?

Výběr pítka záleží na konkrétních podmínkách a vkusu. „Máte k dispozici balkon či terasu? Perfektní volbou budou lehká plastová pítka, která lze jednoduše upevnit na zábradlí, či pítka na tyči, již můžete snadno zabodnout do většího květináče. Napojit ptáky zvládnete, i když jsou v bytě jen okna. Pro tento účel jsme vyvinuli pítko, které stačí umístit na parapet a zajistit přivřením sklolaminátové síťky mezi okenní rám a okno. Odolá tak i silnému větru,“ říká Alena Klvaňová z České společnosti ornitologické.

Předzahrádka, zahrada či dvorek nabízí větší možnosti – volit lze z celé řady pítek, která se pokládají přímo na zem. Na výběr jsou výrobky z plastu, ale i těžká betonová a keramická pítka. Malým uměleckým dílem jsou nádherná pítka na stojanu, která připomínají zahradní sochy.

Pítko ve tvaru misky by mělo mít hloubku 2–10 cm, která zaručí, že se i menší druhy ptáků pohodlně napijí a vykoupou. Osvědčený trik je pokrýt dno oblázky, přičemž některé kamínky by měly sahat nad hladinu a nejlépe i umožnit snadný výlez z nádoby. Zabrání topení žíznivého hmyzu.

Jestliže si zahradu oblíbily kočky, kuny či další predátoři, dobře poslouží závěsná pítka, která se umístí do prostoru, například zachycená za silnou větev. Ptáci budou mít přehled a nestanou se snadnou kořistí.

Čistit, čistit, čistit

Nestačí jen připravit pítko a pamatovat na dolévání vody. Myslet je třeba i na pravidelné čištění. „Ptáci totiž do misek nezřídka kálí, popřípadě se v nich koupou a zbavují se parazitů. Čím více uživatelů vaše pítko má, tím větší je pravděpodobnost, že se bez správné údržby stane rizikovým prostorem, kde si mohou ptáci předávat vážné nemoci. Ideální je dolévat denně novou čistou vodu a jedenkrát týdně umýt i samotné pítko,“ upozorňuje Klvaňová. Není nutné sahat po dezinfekci, stačí nádobu vymýt a vydrhnout kartáčkem, popřípadě opláchnout v horké mýdlové vodě.

A kam pítko umístit? Zelená domácnost radí položit misku na zem 2–3 metry od hustých keřů. Koupající se pták tak může včas zareagovat na útok číhajícího predátora a zároveň se bude cítit bezpečně, protože je poblíž vhodná skrýš.

Nejlepší pítka nabízí sama příroda

Pokud se na zahradě nachází vhodná plocha, je možné založit vlastní jezírko. Vznikne přírodní pítko, které bude středem života na pozemku. Vodní plocha by neměla být celodenně na přímém slunci a hloubku je dobré odstupňovat. Skvělé je, když po stranách vznikne mělčina podobná pláži, která usnadní přístup žíznivým tvorům a umožní pohodlnou koupel. S čistotou vody pomůže osázení rostlinami, některé se postarají i o zastínění.

Odměnou bude kromě návštěv ptáků i pozorování vodního života – během pár týdnů se do sebemenší louže nastěhují vážky, potápníci a další dravý hmyz, který zamezí líhnutí komárů. S trochou štěstí si jezírko vyberou za nový domov obojživelníci či užovka. Opatrný postup vyžaduje násada ryb. Vhodné jsou drobné a neagresivní české rybky (slunka, karas obecný), ještě lepší je ryby nenasazovat vůbec.

Pomůže i miska v parku či mezi paneláky

Parky představují ve větších městech oázu života, do které se stahují jak ptáci, tak i ježci, veverky, ropuchy a další drobní živočichové. Často je tu sice zeleň a dostatek skrýší, ovšem vyhovující vodní prvek chybí, takže příroda přivítá přilepšení v podobě pítka. Dobře poslouží plastová závěsná pítka, která mají rádi hlavně menší pěvci. „Pokud ale nechcete riskovat krádež a vyhozené peníze, jako improvizace poslouží i miska pod květináč, kterou zatížíte kameny. Investice je v řádu desetikorun, ve veřejném prostoru funguje a případné zcizení nebude zase tak mrzet. I v takovém případě je ale třeba myslet na pravidelnou údržbu a obměnu vody,“ připomíná Klvaňová. Díky tomu bude pítko skutečnou pomocí pro stovky tvory, kteří žijí v lidském sousedství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká ornitologická společnost

Štítky ptáci, miska, hmyz, Alena Klvaňová, zahrada, ježek, veverka, pítko, česká ornitologická společnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomozme ptákům ve vedrech a nabídněme jim vodu v pítku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.