Počasí dnes28 °C, zítra32 °C
Pátek 23. srpna 2024  |  Svátek má Sandra
Bez reklam

Přes 200 dárců krve zachránilo muži život po vážné nehodě na poli. Sám se teď rozhodl darovat a inspirovat ostatní

Pět let po vážné nehodě, při níž přišel Jan Pleva o dolní končetiny, se rozhodl darovat krev a pomoci tak ostatním, kteří se ocitli v života ohrožující situaci stejně jako on kdysi. Při zásahu žacím strojem totiž sám utrpěl velkou ztrátou krve. Jan Pleva daroval krev na oddělení, kterém se podílelo na jeho záchraně.

Páté výročí od incidentu se rozhodl oslavit darováním krve

V červenci roku 2019 se Janu Plevovi obrátil život vzhůru nohama. Při procházce na hrachovém poli u města Brtnice byl tehdy čtyřiadvacetiletý Jan Pleva zachycen žací lištou připojenou k traktoru. Při tomto střetu utrpěl polytrauma, ztrátu dolních končetin a ztratil velké množství krve. Během jeho půlroční hospitalizace ve Fakultní nemocnici Brno prodělal přes padesát operačních výkonů. Dostal 257 transfuzních přípravků a 179 krevních derivátů. Hospitalizovaný byl na Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a Klinice popálenin a plastické chirurgie.

Letos se jedná o páté výročí od nešťastné události, které se rozhodl oslavit darováním krve. Vybral si pro svůj odběr Transfuzní a tkáňové oddělení ve FN Brno, protože právě dárci tohoto oddělení se podíleli na záchraně jeho života. „Lidé mi pomohli, tak chci teď pomoct já. Kdybych mohl tak všechnu darovanou krev vrátím, ale to nemůžu, protože bych se celý vycucl, popsal s úsměvem Jan Pleva při odběru čtyř seti mililitrů krve.

Jeho čin má sloužit jako inspirace ostatním

Tímto krokem chce Pleva poukázat na důležitost dárcovství a toho, že lidé tak mohou zachránit někomu život. „Jeho čin je inspirativní a doufám, že tento příběh pomůže namotivovat i ostatní lidi,“ uvedla Ivana Procházková Kalinová, zdravotní sestra Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno.

Darovat krev mohou lidé ve věku osmnácti až pětašedesáti let, podmínkou je vážit více než padesát kilogramů. Další podmínky mohou zájemci najít na webových stránkách FN Brno. „Počet dárců krve momentálně stagnuje. Ročně bychom potřebovali registrovat více dárců,“ zhodnotila akuální situaci dárcovství primářka Transfuzního a tkáňového oddělení FN Brno Hana Lejdarová.

Nemocnice považuje odběr krve Plevy za výjimečný

Odběr Jana Plevy považuje bohunická nemocnice za výjimečný. „Splňuje úplně všechna kritéria pro dárce krve. Kromě toho, že nemá dolní končetiny, je zdravý člověk,“ doplnila Lejdarová. Od člověka s takto velkým rozsahem handicapu však brněnská nemocnice odebírá krev poprvé.

V roce 2019 zřídilo vedení města veřejnou sbírku pro Jana Plevu. Mohl si tak bezbariérově upravit bydlení a pořídit další potřebné vybavení potřebné k dalšímu životu na invalidním vozíku. Vlastní však i protézy, díky kterým se může doma pohybovat bez nutnosti vozíku. „Chtělo by to ale ještě do budoucna robotické nohy. Věřím, že pokrok jde dopředu a někdy se jich dočkám“ řekl Pleva.

Ohodnoť článek

Štítky Fakultní nemocnice, krev, darování krve, dárci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes 200 dárců krve zachránilo muži život po vážné nehodě na poli. Sám se teď rozhodl darovat a inspirovat ostatní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.