Počasí dnes32 °C, zítra29 °C
Pátek 30. srpna 2024  |  Svátek má Vladěna
Bez reklam

TIP NA VÍKEND: Koncerty, výstavy i historické vlaky. Akce v Litovli nabídnou pestrý celodenní program

Litovel na Olomoucku se stane poslední srpnovou sobotu důležitým místem pro milovníky železniční dopravy a historických vlaků. České dráhy pořádají ve městě na řece Moravě Regionální den železnice s bohatým programem. Rušno bude i na litovelském náměstí a dalších místech, kde budou probíhat městské slavnosti s řadou hudebních vystoupení populárních interpretů.

Začátek Regionálního dne železnice 31. srpna připadá na čas 9:20, kdy z olomouckého hlavního nádraží vyrazí parní vlak s lokomotivou Rosničkou ze sbírky Národního technického muzea směrem na Litovel. Do Hanáckých Benátek, jak se městu přezdívá, dorazí krátce před 10. hodinou.

Oslavy proběhnou za účasti ministra dopravy, zástupců Českých drah a dalších hostů. „V Olomouckém kraji letos České dráhy dokončily velkou obměnu vozidlového parku a na elektrizované tratě vyjely desítky nových jednotek RegioPanter. Regionální den železnice nabídne návštěvníkům zase jiný pohled na vlaky, a to při jízdách historickými soupravami. Těším se na bohatý program, který nás v Litovli na Olomoucku čeká,“ říká ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Regionální den železnice bude slavnostně zahájen po příjezdu parního vlaku do stanice Litovel předměstí v 10 hodin, poté bude vlak pokračovat dále do Senice na Hané. Součástí události budou i vyjížďky zvláštních vlaků z Litovle právě do Senice na Hané a do Mladče, které budou také připomínkou 110. výročí zahájení provozu na těchto tratích. „Návštěvníci budou mít možnost srovnání se současnými moderními jednotkami, které v regionu České dráhy provozují,“ podotkl v tiskové zprávě Michal Krapinec, předseda představenstva a generální ředitel Českých drah. Lidé si budou moct prohlédnout nostalgická vozidla ze sbírek muzea ČD a to včetně odborného komentáře. Podrobné informace i jízdní řády vlaků jsou k dispozici na plakátu Dne regionální železnice.

VIDEO: Mistr Uličný, hráči v montérkách. Olomoučtí fotbalisté natočili originální pozvánku na duel s Baníkem

V dalším kole nejvyšší české soutěže se fotbalisté Sigmy Olomouc chystají na pikantní duel s Baníkem Ostrava. Na Hanou by měly v neděli dorazit přibližně dva tisíce fanoušků soupeře, kapacita Androva stadionu už se znatelně plní. Zájem o vypjaté...

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN) připomíná současný rozvoj železniční dopravy i historický aspekt železnice v regionu. „Olomoucký kraj se může pochlubit tím, že na jeho elektrifikovaných tratích jezdí nejmodernější vlakové jednotky RegioPanter v celém Česku. Také se ale může pochlubit dlouhou historií železniční dopravy. Vždyť první vlak do Olomouce přijel už v roce 1841 a Přerov a Olomouc jsou důležité železniční uzly v naší zemi. Máme být na co hrdí, a to i díky lidem, kteří na dráze pracovali a pracují,“ komentoval hejtman Suchánek.

Program dne železnice je naplánovaný až do 16:30, mezitím vypuknout naplno i tradiční Litovelské slavnosti, které jsou součástí Dnů evropského dědictví. Doprovodný program zahrnuje prohlídky muzeií, dětský lunapark, výstupy na radniční věž a mnoho dalších bodů. Hlavní dění proběhne na pódiu na náměstí Přemysla Otakara, koncerty začnou už krátce po poledni. V průběhu odpoledne a večera vystoupí například Josef Vojtek, Leona Machálková, Václav Noid Bárta, Xindl X či Rock & Roll Band Marcela Woodmana. Vstupné na akci je dobrovolné, a výtěžek poputuje na podporu litovelské charity.

Ohodnoť článek

Foto poskytly České dráhy

Štítky Tip na víkend, výlet, vlaky, muzeum, muzeum ČD, Litovel, železnice, Litovelské slavnosti, koncert, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÍKEND: Koncerty, výstavy i historické vlaky. Akce v Litovli nabídnou pestrý celodenní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.