Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Česko zaznamenalo významný nárůst průměrné hrubé mzdy

Ve druhém čtvrtletí roku 2024 zaznamenala Česká republika významný nárůst průměrné hrubé mzdy, která meziročně vzrostla o 6,5 % a dosáhla hodnoty 45 854 Kč. Ukazují to údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). Tento růst je indikátorem pozitivního vývoje na trhu práce a zvyšující se produktivity.

Zvýšení mezd může být také odrazem rostoucí poptávky po kvalifikované pracovní síle a snahy zaměstnavatelů udržet si své zaměstnance v konkurenčním prostředí.

Po zohlednění inflace, která v tomto období činila přibližně 2,6 %, se reálný růst mzdy pohybuje kolem 3,9 %. Tento reálný růst je důležitým ukazatelem pro ekonomy, protože reflektuje skutečnou kupní sílu obyvatelstva. Zvýšení reálných mezd může vést k vyšší spotřebě domácností, která má pozitivní dopad na celkový ekonomický růst. Na druhou stranu je třeba sledovat, zda tento růst mezd nebude vytvářet inflační tlaky v budoucnu, což by mohlo ovlivnit měnovou politiku České národní banky.

Samotný medián mezd (38 529 Kč) vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 5,8 %, u mužů dosáhl 41 540 Kč, u žen byl 35 565 Kč. Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 20 652 Kč a 75 570 Kč.

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Česko, mzda, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zaznamenalo významný nárůst průměrné hrubé mzdy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.