Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Žáky z Jesenicka do škol nepustí povodňová spoušť. Učit se budou i v pobytových zařízeních Poslanecké sněmovny

Ve zničených prostorách základních škol v České vsi a v Jeseníku nemůže po povodních probíhat výuka, náhradní prostory poskytla pro takřka sto padesát dětí Kancelář Poslanecké sněmovny na základě podnětu od prezidenta republiky Petra Pavla. Pro rodinné rozpočty nebudou říjnové výukové pobyty v zařízeních sněmovny v Harrachově a Lipnici nad Sázavou finanční zátěží, jídlo i ubytování bude pro školní skupiny zdarma.

Už od dnešního dne je provozně-účelové zařízení Poslanecké sněmovny na několik týdnů k dispozici dětem ze severu Olomouckého kraje, jejichž školy vážně poškodily nedávné záplavy. Ve střediscích najde zázemí celkem 139 dětí ze ZŠ Česká Ves a ZŠ Jeseník. Od pondělí se tak školáci učí v Krkonoších, dva týdny stráví v zařízení v Harrachově. Od 21. října pak budou na týdenním pobytu ve sněmovním zařízení v Lipnici nad Sázavou. Kancelář Poslanecké sněmovny bude hradit jejich ubytování i stravu. „Jde o příspěvek pomoci postiženým rodinám a školám při odstraňování povodňových škod,“ podotkl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Školu v České Vsi vyřadila povodeň z provozu na několik měsíců. Žáci budou jezdit na výukové pobyty

Obrovské škody a komplikace se zajištěním prostor pro povinnou školní docházku řeší v České Vsi na Jesenicku, tamní základní školu zdevastovala záplava. Do náhradních tříd zamíří přibližně 330 žáků, povodeň zničila celkem 17 učeben a další části...

„Následky povodní jsou rozsáhlé a katastrofální. Zasaženy byly nejen rodinné a bytové domy, ale i veřejné instituce, školy a školky. A právě přerušení výuky v nejvíce postižených oblastech, které prezident republiky ihned po opadnutí vody navštívil, nás přivedlo na myšlenku alespoň částečně pomoct žákům, jejich rodičům a pedagogům, a zajistit dočasné prostory pro výuku. Kancelář prezidenta republiky nedisponuje žádnými velkokapacitními ubytovacími prostory, oslovili jsme proto Poslaneckou sněmovnu a společně nápad zrealizovali. Byli bychom samozřejmě rádi, pokud bychom tímto krokem inspirovali i další instituce, které mohou ubytování školám nabídnout,“ vysvětlil v tiskové zprávě vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Milan Vašina.

Provozně-účelové zařízení Harrachov slouží zejména pro zázemí výjezdních pracovních jednání orgánů Poslanecké sněmovny a pracovních týmů Kanceláře Poslanecké sněmovny. V případě volné kapacity je zde možné uskutečnit pobyty zaměstnanců Kanceláře Poslanecké sněmovny, poslanců, zaměstnanců Kanceláře Senátu, senátorů a zaměstnanců jiných veřejných institucí. Jsem rád, že naše nabídka zaujala řadu lidí, kteří si přišli tuto architektonicky zajímavou stavbu prohlédnout,“ uvedl vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.
Zdroj: psp.cz

Vedení škol na severu Olomouckého kraje má spoustu starostí při likvidaci dopadů záplav a obnově zdevastovaných prostor, zároveň musí pro děti zajišťovat pokračování výuky. Menší děti z České Vsi se učí v náhradních prostorách ve svém regionu, pro starší se řeší právě i varianty výukových pobytů, škol v přírodě a podobně. Poničené školy podporují ve sbírkách děti i učitelé z celé republiky, krátkodobou pomoc podle svých možností poskytla například i škola ve Stříbře v Plzeňském kraji, kam takřka přes celou republiku rovněž zamířila skupina 64 žáků z České Vsi na výukový pobyt.

Situaci škol na Jesenicku mapoval i ministr školství Mikuláš Bek (STAN). Návrat k výuce v povodněmi zasažených školách komplikují problémy s dodávkami pitné vody, plynu a dopravou. Například v České Vsi bylo poškozených 17 učeben, tělocvična a další prostory, které budou vyžadovat stavební zásahy a rekonstrukce potrvá zřejmě ještě několik měsíců. „Tam, kde je výuka v omezeném režimu možná, mohou v rámci praxe pomoci i studenti učitelských a souvisejících oborů. V nejbližších dnech proto požádám univerzity o spolupráci. Některé školy ale budou potřebovat dlouhodobější řešení, například pořízení kontejnerových škol, k čemuž bude nutná podpora státu,“ dodal ministr školství Bek.  

Ohodnoť článek

Foto poskytla Kancelář Poslanecké sněmovny

Štítky Povodně, povodňové ohrožení, Jeseníky, extrémní srážky, Povodí Moravy, Olomouc, Olomoucký kraj, Česká Ves, škola Česká Ves, výuka, děti, žáci, poslanecká sněmovna, prezident, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáky z Jesenicka do škol nepustí povodňová spoušť. Učit se budou i v pobytových zařízeních Poslanecké sněmovny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.