Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Sto pět let stará lípa z Bousína je v superfinále ankety Strom roku. Hlasovat lze pouze do neděle

So superfinále ankety Strom roku se letos probojovala Lípa svobody z Bousína na Prostějovsku. O titul se utká se čtyřmi dalšími superfinalisty, hlasování končí v neděli. Sto pět let stará lípa připomíná násilné vystěhování obyvatel kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu za druhé světové války.

O vítězném stromu v letošní anketě Strom roku lze hlasovat na stránkách soutěže pouze do neděle 6. října. Do superfinále se probojovalo pět stromů z celé České republiky, každý z hlasujících musí svou volbu udělat na webu soutěže a následně svůj hlas potvrdit prostřednictvím e-mailu. Hlasování je tajné, počet hlasů je skrytý, kdo se stal vítězem letošní ankety, pořadatelé oznámí na konci října.

Lípa velkolistá, která roste na návsi v Bousíně, je stará 105 let, má obvod 275 centimetrů a vysadili ji 30. dubna 1919 místní lidé jako symbol svobody a vzniku Československa v roce 1919. O několik desítek let později byla vysazena celá alej na počest návratu obyvatel Bousína po jejich vyhnání Němci během druhé světové války. Bousín byl jednou z třiatřiceti obcí Drahanské vrchoviny, které byly násilně vystěhovány kvůli vytvoření vojenského prostoru pro německou armádu.

Archeologové našli u Uničova sídliště zemědělců z doby kamenné. Stálo na vyvýšenině nad řekou Oskavou

Archeologové v Nové Dědině u Uničova na Olomoucku odkryli pozůstatky sídliště, které obývali nejstarší zemědělci z mladší doby kamenné. Před 7000 lety se pravěcí lidé usadili v oblasti s úrodnou půdou vhodnou pro zemědělský způsob života. Sídliště...

Do ankety Strom roku lípu navrhli místní obyvatelé, obec, knihovna, hasiči a zástupci vysídlených obcí z Drahan, Nivy a Otinovse a rovněž zástupci Libiny, kam se řada místních vystěhovala.

"Přišly s tím naše patriotky narozené v Bousíně, obec je součástí návrhu, maximálně ho podporujeme a jsme rádi, že jsme ve finále," řekla starostka Bousína Monika Tmé. Lípa byla v anketě Strom roku již loni, ale do finále se neprobojovala. Letos to Bousínští zkusili znovu a vyšlo to.  

Kvůli vojenskému prostoru pro německou armádu se obyvatelé z Bousína stěhovali na různá místa, například do Libiny. "Někteří se vrátili, někteří však neměli kam. Za války tady byly další dvě řady domů, ale ty Němci úplně rozstříleli. V Bousíne původně žilo na 400 obyvatel. Vrátit se jich mohlo jen 150, všechno museli dát do pořádku," popisuje starostka.

Lípu nedávno ohrožovala obnova místních sítí, kvůli které měla být původně dokonce pokácena. Obec však zabojovala a s úřady se dohodla na šetrné obkopávání kořenů. Vedení obce muselo téměř denně dohlížet na výkopové práce, strom se nakonec podařilo zachránit.

Ohodnoť článek

Foto Michal Šverdík

Štítky Bousín, anketa, Strom roku, lípa, superfinále, hlasování, Česko, okres Prostějov, strom, vojenský újezd, Německá armáda, Libina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sto pět let stará lípa z Bousína je v superfinále ankety Strom roku. Hlasovat lze pouze do neděle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.