Počasí dnes15 °C, zítra15 °C
Neděle 20. října 2024  |  Svátek má Vendelín
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Proč jsou (nejen) svačiny klíčové pro úspěch ve škole?

PR článek

Dopolední i odpolední svačiny hrají klíčovou roli ve školním dni každého dítěte. Podle odborníků může správně zvolená svačina zlepšit pozornost, energii a celkovou výkonnost ve škole i během odpoledních aktivit. Jaké potraviny by měly tvořit vyvážený svačinový talíř? A jak se vyhnout častým chybám ve výběru svačiny? To všechno se můžete dozvědět v našem článku, kde najdete také svačinové vychytávky pro každého rodiče.

Dopolední svačiny mohou zlepšit pozornost

Není pochyb o tom, že svačiny jsou důležitou součástí jídelníčku každého školáka. To, co děti jedí, má přímý vliv na to, jak se ve škole soustředí a kolik mají energie. Zejména u prvňáčků, kteří se adaptují na nový režim, je potřeba dbát na nutriční vyváženost a pravidelnost. „Dopolední jídlo spolu se snídaní tvoří 30–40 procent celkového denního příjmu (20–25 procent snídaně a 10–15 procent svačina), a představuje tedy výrazný podíl, který při vynechání může vést k již zmíněným potížím s únavou, nesoustředěností, podrážděností i následným přejídáním, které je spojeno s rizikem nadváhy a obezity,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí.

A co odpoledne?

Mnoho dětí má školu i v odpoledních hodinách nebo mají v rozvrhu různé kroužky či zájmové aktivity – ať už se jedná o kurz kreslení, hudebku či sportovní kroužky – je důležité zařazovat také odpolední svačinu a den zakončit výživnou večeří. „Ideální je jíst pětkrát denně, děti mohou zařadit i druhou svačinu nebo druhou večeři. Interval mezi jídly by neměl být delší než tři hodiny,“ vysvětluje obezitoložka Karolína Hlavatá. „Pravidelný přísun energie také zabrání výkyvům v hladině krevního cukru a případným pocitům hladu, malátnosti nebo chuti na sladké. Tyto nepříjemné projevy mohou ovlivnit i výkonnost a soustředěnost. Jestliže se navíc přidá nedostatek tekutin, hrozí zvýšené riziko úrazů, bolesti hlavy nebo zažívacích problémů, jako je například zácpa. Odpolední svačina je také prevencí večerního přejídání a mlsání,“ dodává. Pokud děti povedete k nutriční vyváženosti a pravidelnosti a vysvětlíte jim důležitost pohybové aktivity, můžete jim předat vzácný dar na celý život. O potřebnou edukaci se stará také program Nestlé pro zdraví dětí, který pod záštitou MŠMT ve spolupráci se základními školami provádí děti hravým způsobem nutriční gramotností a nově také tématy spojenými s udržitelností. Skvělou zprávou je, že se tato témata pomalu dostávají do povinných osnov základních škol. Ale vraťme se ke svačinám.

Houska je fajn, ale…

Věděli jste, že chleba, rohlík nebo housku si dle průzkumu společnosti Nestlé z roku 2023 ke svačině nejčastěji rozbalí až 90 % dětí? „Konzumace klasického bílého pečiva ve velkém s sebou nese riziko nedostatku živin. Aby byla svačina pestrá a vyvážená, měli by rodiče volit zejména celozrnné pečivo a vhodně ho doplnit libovou šunkou či sýrem a čerstvou nakrájenou zeleninou,“ říká Markéta Veverková, nutriční specialistka společnosti Nestlé a vedoucí projektu Nestlé pro zdraví dětí. Zároveň dodává: „Naše tělo potřebuje ke správnému fungování bílkoviny, sacharidy i kvalitní tuky. Doporučuji proto sáhnout po mléčných výrobcích, kvašených potravinách, celozrnném pečivu a tucích, které obsahují nenasycené mastné kyseliny. Rozhodně nesmíme zapomínat ani na ovoce a zeleninu.“

Pestrá svačina aneb zlatý hřeb přestávky

Osvědčeným způsobem, jak udělat ze svačiny zlatý hřeb přestávky, je připravit ji hravou formou, aby byla lákavá nejen pro chuťové pohárky, ale také pro oči. Můžete proto dětem připravit hned několik zdravých dobrůtek, aby měly z čeho ochutnávat. Nakrájejte kousek okurky, oloupejte jim půl mrkvičky, přidejte hrst borůvek a oříšků, domácí muffin nebo bohatě obložený dalamánek. Snažte se spíše vyhnout sladkému pečivu, jako jsou například koblihy, po kterých jsou děti v následujících hodinách utlumené a unavené. Nezapomínejte ani na pitný režim, k jídlu by měly děti ideálně vypít 250 ml vody, lehce slazeného či neslazeného čaje, nebo naředěného džusu.

Svačinové vychytávky pro rodiče

Situace vypadá možná komplikovaně, ale není to tak horké, jak se může zdát. Nebojte, máme pro vás několik tipů, které vám vše pomohou usnadnit. Podle nutriční specialistky Markéty Veverkové je důležité věnovat dětským svačinám alespoň minimální pozornost: děti tak budou jíst kvalitněji, vybudují si zdravé návyky a naučí se, jak důležitá je pestrá strava.

1. Kdo je připraven není ohrožen

Nejvíce času ušetří plánování nákupu. Můžete si psát klasický seznam na papír nebo využít aplikaci Poznámky v mobilu. Jednou za týden tak můžete nakoupit vše potřebné pro přípravu vyvážených svačin. Zelenina a ovoce zajistí vlákninu, vitaminy a minerální látky. Jogurty, sýry, libová šunka či domácí tvarohové pomazánky doplní bílkoviny, komplexní sacharidy a vlákninu poskytne zase celozrnné pečivo. A nezapomínejte ani na sezonní ovoce či nepražené a nesolené ořechy. Je důležité poskládat svačinu tak, aby vedle energie doplnila také důležité makroživiny, vitaminy a minerální látky.

2. Komunikace je základ

Komunikace je základ kvalitního rodičovství, obzvlášť v oblasti výživy. Proto se ptejte dětí, co jedly v průběhu dne. Získáte lepší přehled o jejich stravování a můžete tomu přizpůsobovat svačiny, ale také večeře a snídaně. Mluvte s dětmi o tom, co jim chutná a co ne, aby co nejméně domácích svačin končilo v koši. Můžete jim vysvětlit také ekologické aspekty.

3. Zapojte děti do procesu

Není nad to trávit čas společně, proto připravujte svačiny společně s dětmi. Snáze si pak vybudují svůj vztah k jídlu. A když svačina vypadá hezky a lákavě, určitě ji pak snědí s mnohem větší chutí. Jděte příkladem a jezte vyváženě. Především v útlém věku jste pro děti tou největší inspirací.

4. Inspirace není nikdy dost

Inspirujte se i vy, a to nejlépe radami odborníků. Tomu, jak funguje energetický příjem a výdej, jak důležitý je pitný režim nebo jak si správně poskládat jídelníček, se věnuje již zmíněný interaktivní vzdělávací program Nestlé pro zdraví dětí. Pro učitele, děti i rodiče je zdarma dostupný na www.nestleprozdravideti.cz.

Co je program Nestlé pro zdraví dětí?
Tento edukační program pro školy a pedagogy, který získal záštitu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, byl spuštěn v Česku v roce 2015 a od té doby jím prošlo více než 130 000 dětí. Ukázkovými hodinami provázejí zkušení lektoři přímo ve třídách základních škol po celé ČR. Ve výukových modulech se dětem snaží vysvětlit zábavnou formou, jaká jsou rizika nevhodného stravování, proč je například důležité dostatečně pít, jíst čerstvé ovoce a zeleninu, jak má vypadat vyvážená strava nebo proč bychom neměli plýtvat potravinami a jak se chovat šetrně k planetě. Program je pro školy i rodiče dostupný zdarma.

Markéta Veverková
Markéta Veverková (34) začala pracovat u společnosti Nestlé v roce 2018 na pozici nutriční specialistky, k té si postupem času převzala řadu projektů, mezi které patří i Nestlé pro zdraví dětí. V Nestlé má na starosti zavádění interních výživových strategií. Vystudovala Českou zemědělskou univerzitu v Praze, kde získala magisterský titul (Ing.) v oboru Výživa a potraviny. Ve svém volném čase běhá, čte a zajímá se o udržitelnou módu.

Ohodnoť článek

Štítky svačina, Nestlé, jídlo, zdraví, ovoce, energie, Česko, projekt, večeře, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč jsou (nejen) svačiny klíčové pro úspěch ve škole?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.