Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Velká voda jim ničila dům opakovaně, tentokrát ale definitivně

PR článek

Velká voda má v Česku na svědomí škody za desítky miliard korun. Rozbouřené vodní toky v září sebraly střechu nad hlavou řadě lidí. Jedním z nich je i Petr Harazin s rodinou. Po zrekonstruovaném domě v Jeseníku jim zbyla jen hromada trosek.

Zářijová velká voda, která se prohnala některými oblastmi Česka, za sebou zanechala spoušť. Jen v Jeseníku se z říčky Bělé stal běsnící živel, po němž půjde k zemi zřejmě několik desítek domů. Své o tom ví i Petr Harazin (70), který svůj dům v Jeseníku před čtyřiceti lety vlastnoručně postavil. S velkou vodou přitom za tu dobu mají on i jeho rodina hned několik zkušeností. Při katastrofálních záplavách v roce 1997 měli v domě přes metr vody. V roce 2021 se situace opakovala, i když ne tak intenzivně. Letošní rok ale změnil všechno. 

Rekonstrukce i úprk

„Loni jsme skončili nákladnou rekonstrukci domu, jejíž součástí byla i fotovoltaika. Stavěli jsem také betonový plot, který měl sloužit jako částečná ochrana před rozlitím řeky,“ vypráví Petr Harazin. To všechno ale změnilo nedělní zářijové ráno. Jakkoliv se na příchod velké vody připravovali a vynášeli nábytek do vyšších pater nebo umisťovali vlastní pytle s pískem, nestačilo to.

„Měla jsem těžko popsatelné pnutí, že musíme dům okamžitě opustit,“ říká Petra Isaiášová (43), dcera pana Harazina. V pět ráno se po pás ve vodě brodili pryč. Za hodinu a půl se řeka utrhla ze řetězů a přihnala se vlna, která dům srovnala se zemí. 


Tak vypadal dům před tím, než ho rozbouřená říčka Bělá totálně zničila
 

Úplně vymazáno

Rodina zažila nepopsatelný šok a pocit zmaru. Trvalo jim tři dny, než si uvědomili, že jsou pojištění. „Neměli jsme na to vůbec pomyšlení. Člověk nepřemýšlí, má úplně vymazáno,“ popisuje okamžiky po hrůze s velkou vodou Petr Harazin. Při rozhovoru s ním vychází najevo, že už dlouhá léta využívá služeb pojišťovacího poradce, který danou lokalitu dobře zná. Má v něj absolutní důvěru. 

„Vždy jsem byl pojištěný a nikdy bych pojištění kvůli úspoře peněz nerušil. Radši bych si nekoupil párek a připlatil si,“ říká rezolutně. Dlouhodobá důvěra v pojišťovnu, její servis a pracovníky se mu přitom vyplatila, jak ukázal následující sled událostí.

Se škodou do stanu

„Ze sociálních sítích jsme se dozvěděli, že v Jeseníku už stojí na náměstí mobilní stan Generali České pojišťovny, kam se vydali škodu nahlásit,“ popisuje další kroky rodiny Petra Isaiášová. Největší domácí pojišťovna na takto umístěných improvizovaných mobilních stanech přijala stovky pojistných událostí, když se do těch nejvíce postižených lokalit vydala hned, jak to bylo možné. Den po nahlášení škody přišlo postižené rodině z pojišťovny potvrzení, že pojistná smlouva je v pořádku – a to jak co do rozsahu krytých rizik, tak správně nastavených pojistných částek.


Na místě zbyla jen hromada trosek, některé přitom patří domům výše po proudu říčky

Ačkoliv řeka jejich dům vymazala z map, za dva dny od nahlášení škody na účet rodiny dorazily z Generali České pojišťovny peníze. Mohou teď začít pomalu přemýšlet, jak s nimi naloží.

Jedna věc je jistá – do původního místa, kde žili většinu svého života, už se pan Harazin a jeho rodina vracet nechtějí. 

Foto se svolením GČP a Mapy.cz

Štítky povodeň, rodina, Jeseník, Česko, Generali Česká pojišťovna, stan, Bělá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká voda jim ničila dům opakovaně, tentokrát ale definitivně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.