Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Dnes proběhla v celé zemi národní potravinová sbírka

Zhruba 750 prodejen se od rána zapojilo do národní potravinové sbírky, během které mohou zájemci po celé zemi věnovat lidem v nouzi potraviny či drogistické zboží. Pátý ročník sbírky dnes v Olomouci podpořil nákupem zboží v jednom z olomouckých obchodních řetězců také ministr zemědělství Marian Jurečka. Do akce se v ČR zapojilo zhruba 4500 dobrovolníků. Loni se povedlo vybrat 312 tun zboží, z toho 4,6 tuny drogistického. Potraviny pomohou matkám samoživitelkám, lidem v azylových domech, seniorům a dalším potřebným.

„Důležitá je (sbírka) také proto, abychom si i my, kteří běžně nakupujeme, uvědomili, že ne každý má takový standard, který si může dopřát většina lidí v České republice, že jsou lidé, kteří mají problém dosáhnout i na základní potraviny," řekl Jurečka, který nad sbírkou převzal záštitu.

Podle ministra se podařilo za poslední tři roky vybudovat v zemi slušný systém potravinových bank. „Nejen touto akcí, ale i v průběhu celého roku bude zajištěn daleko větší přísun potravin potřebným," řekl Jurečka. Osobně do sbírky přispěl podle svých slov nákupem kvalitních českých potravin, nakoupil cukr, instantní směsi, těstoviny i kojeneckou výživu.

Lidé mohou během dne nakupovat potraviny v zapojených prodejnách a potom je přímo na místě darovat dobrovolníkům akce. Ti převezmou darované potraviny, roztřídí a dnes večer darované zboží převezou do potravinových skladů České federace potravinových bank. „Odtud již potraviny putují k jednotlivým charitativním organizacím a přes ně k potřebným," řekl za organizátory Milan Kříž z platformy Byznys pro společnost. Podotkl, že darované potraviny zůstávají v pobočce potravinové banky v tom kraji, kde byly darovány.

Do projektu se v kraji s Potravinovou bankou Olomouckého kraje zapojila Charita Olomouc. „Vybrané potraviny využije Charita Olomouc pro klienty sociálních služeb, to znamená že poputují k lidem v azylových domech, klientům nízkoprahového denního centra, seniorům, hendikepovaným, matkám samoživitelkám a rodinám v tísni," řekla mluvčí olomoucké charity Eva Štefková.

Ke sbírce se jen v Olomouckém kraji přidalo 47 prodejen a přes 250 dobrovolníků. Čtvrtého ročníku sbírky se loni zúčastnilo více než 650 prodejen po celém Česku, což bylo přibližně šestkrát více než v prvním ročníku v roce 2013. Lidé darovali především těstoviny, mouku, kaše nebo nápoje. Do akce se zapojili i výrobci a nejrůznější organizace, kteří do celkového výsledku přispěli 30 tunami zboží.

První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. Do české potravinové sbírky se dlouhodobě zapojuje většina obchodních řetězců.

Autoři

Štítky jídlo, banka, Marian Jurečka, Česko, Olomouc, Charita Olomouc, Olomoucký kraj, Eva Štefková, Evropa, Paříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes proběhla v celé zemi národní potravinová sbírka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.