Dobré sněhové podmínky mají lyžařské areály v Jeseníkách, kde jsou v provozu všechna zimní střediska a na své si tam přijdou i běžkaři. Díky ochlazení se zlepšily sněhové podmínky i v níže položených lyžařských areálech, které se v předchozích týdnech potýkaly s úbytkem sněhu. V Jeseníkách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí.
„V provozu jsou v Jeseníkách všechna horská střediska a udržovány jsou i běžkařské stopy. Sněhová pokrývka zůstává zhruba stejná a pohybuje se od 35 do 125 centimetrů sněhu," řekl dispečer Horské služby Jeseníky. Za poslední týden se v Jeseníkách mírně oteplilo a napadlo několik centimetrů sněhu. „Mrazy ustoupily a teploty se pohybují zhruba od minus čtyř do minus šesti stupňů," podotkl.
Například na Červenohorském sedle jsou podle provozovatelů lyžařského areálu podmínky pro lyžování nejlepší v letošní zimě. Sjezdovky pokrývá 40 až 80 centimetrů sněhu. „Podklad je tvrdý, zmrzlý. Kombinace technického a přírodního sněhu s vrstvou čerstvého prašanu, vše krásně upraveno," uvedli.
Běžkaři se mohou v okolí Ovčárny vydat na tradiční trasy mezi Červenohorským sedlem a Švýcárnou nebo směrem na horu Praděd. Běžkařské trati jsou upravené i v okolí zimních středisek.
Lyžuje se také v nižších polohách Olomouckého kraje. Vleky jsou v provozu na sjezdovce v Hlubočkách a Hrubé Vodě u Olomouce. „Podmínky se markantně zlepšily, podařilo se vyrobit fakt hodně sněhu," uvedli provozovatelé lyžařského areálu v Hlubočkách, kde sjezdovky pokrývá zhruba 30 centimetrů sněhu s vrstvou čerstvého sněhu.
Vleky jsou po krátké pauze opět v provozu v lyžařském areálu v Kladkách na Prostějovsku. Díky ochlazení tam mohla být zprovozněna část sjezdovky. „Na zasněžení zbytku sjezdovky intenzivně pracujeme," oznámili provozovatelé areálu.
V Jeseníkách byl minulý týden snížen stupeň lavinového nebezpečí z třetího na druhý z pětibodové škály. Týká se lavinových katastrů, znamená to riziko především pro vyznavače adrenalinových sportů. Na zmrzlý podklad napadlo zhruba 15 centimetrů sněhu a hrozí vznik deskových lavin.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.