Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na prostějovském nádraží byla odhalena pamětní deska obětem holokaustu

Pamětní deska obětem holokaustu byla v pátek odhalena na budově hlavního vlakového nádraží v Prostějově, které bylo v roce 1942 dějištěm transportu více než tisícovky obyvatel města do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Pietní akce se na nádraží v Prostějově zúčastnili zástupci židovské obce, radnice a také izraelský velvyslanec v ČR Daniel Meron.

Instalaci a odhalení pamětní desky na nádraží zorganizoval prostějovský spolek Hanácký Jeruzalém. „Právě z tohoto místa se na přelomu června a července 1942 nedobrovolně vydalo na cestu bez návratu přes 1200 lidí z Prostějova a okolí. Drtivá většina z nich byla kvůli svému židovskému původu povražděna v koncentračních a vyhlazovacích táborech. Domů do Prostějova se vrátila pouze zhruba stovka osob," uvedl předseda spolku Michal Šmucr.

K nápadu nechat zhotovit pamětní desku a umístit ji na hlavním nádraží spolek inspirovala loňská pietní vzpomínka k 75. výročí deportace prostějovských Židů. „Uvědomili jsme si, že více než tisícovku našich někdejších spoluobčanů, kteří se stali oběťmi největší genocidy 20. století, dodnes v Prostějově na veřejně přístupném místě prakticky nic nepřipomíná," podotkl Šmucr.

Spolek Hanácký Jeruzalém se už delší dobu snaží také o to, aby v Prostějově byly uloženy kameny zmizelých, takzvaných Stolpersteine. Kameny připomínají osud Židů za druhé světové války přímo před domy, kde žili.

Prostějovská radnice nedávno schválila doplněnou žádost spolku o umístění prvních pěti Stolpersteinů. Příští rok budou uloženy do chodníku v Křížkovského ulici před dům, v němž bydleli židovští občané před odvlečením do koncentračních a vyhlazovacích táborů.

V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita a jsou tam pochováni například předkové filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.

Prostějov se v posledních letech dostal do hledáčku českých i zahraničních médií kvůli vleklému sporu o pietní úpravu bývalého židovského hřbitova, který byl zničen za německé okupace.

Na místě hřbitova, kde stále leží ostatky téměř 2000 židovských obyvatel, je nyní park a parkoviště. Židovská nadace Kolel Damesek Eliezer se snaží místo bývalého hřbitova rehabilitovat, zatím se ale nemůže s radnicí dohodnout na podobě pietní úpravy.

Spor mezitím zaznamenala světová média a dostal se do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě. O náhrobky ze zničeného hřbitova, které byly objeveny na dvorcích domů v Prostějově a okolí, projevilo zájem Muzeum holokaustu z Washingtonu.

Autoři | Foto Facebook Hanácký Jeruzalém

Štítky zajímavost, holocaust, pieta, Prostějov, holokaust, pamětní deska, vyhlazovací tábor, radnice, Daniel Meron, Česko, Jeruzalém, druhá světová válka, Stefan Zweig

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prostějovském nádraží byla odhalena pamětní deska obětem holokaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.