Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zhubnout do plavek? Ideální je shazovat půl kila týdně, říká vedoucí Marie Kohoutová z olomoucké fakultky

Teploty se v posledních týdnech dotýkají i třicetistupňové hranice. A o co výše teplota stoupá, o to intenzivněji jistě mnozí přemýšlejí nad tím, jak by shodili přebytečná kila, aby se během prázdninových měsíců bez pocitu studu mohli obléct do plavek. Jistě, nabízí se řada „zaručených“ diet z internetu. Výsledek svépomocných metod má ale většinou kvalitu věštění z křišťálové koule. Tak jako v jiných oborech i při redukci váhy je proto lepší obrátit se na profesionály. Jedni z nejlepších v České republice pracují v Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc, které vede Marie Kohutová.

Jaká je podle vás zdravý váhový úbytek? Chce-li někdo „zhubnout do plavek“, musí začít teď, nebo stačí těsně před prázdninami?
Za optimální a „zdravý“ váhový úbytek považujeme cca půl kilogramu týdně, za měsíc tedy maximálně dva až tři kilogramy. Pro někoho tedy čas nastal právě nyní, pro jiné však už může být pozdě. Určitě se ale nevyplácí hladovět nebo sázet na „zaručené a zázračné“ rychlé diety, neboť nemají dlouhodobý efekt a dříve či později se dostaví proslulý jo-jo efekt. K tomu jako bonus si přičtěte hubnutí vašeho konta, rozladěnost, podrážděnost, nesoustředěnost, únavu a ztrátu motivace. To bývá způsobeno zejména nedostatkem potřebných živin, energie, vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, které bychom ve stravě měli denně přijímat v určitém množství. To je u každého z nás individuální. Při přísných karenčních dietách ztrácíme v prvních týdnech zejména vodu a svalovou hmotu, což určitě není žádoucí a efekt je navíc skutečně jen dočasný.

Jsou rozdíly při redukci váhy u žen a mužů?
Ano, mezi ženami a muži jsou rozdíly. Z praxe mám ověřené, že podstatně lépe nám hubnou muži. Faktorů, které na to mají vliv, je hned několik: například fakt, že mužské tělo se skládá z vyššího poměru svalové hmoty než ženské, tudíž se mužům daří i rychleji a lépe spalovat tuky, a pak také fakt, že muži zpravidla tolik neexperimentují s dietami a nemají tak narušený metabolismus, jak tomu často bývá u žen. Metabolismus nás žen je navíc ještě pod jistou hormonální zátěží, což nám naši snahu taky neulehčuje, zejména pak v období menopauzy.

Jak se do redukce váhy promítá věk?
Dnes už je to hodně odlišné, protože obézní populace se v široké míře vyskytuje napříč všemi věkovými skupinami. Ale platí, že jedinci, kteří se více hýbou, cvičí, chodí pěšky, taky lépe hubnou nebo si svou váhu umí udržet. Pozorní by měli být vždy lidé nad 65 let věku, protože u nich již dochází k přirozenému úbytku svaloviny. Pokud se tedy rozhodnou, například na základě doporučení lékaře, hubnout i v tomto věku, určitě bych nepodceňovala radu a dohled odborníka, nejlépe nutričního terapeuta a mít v jídelníčku i dostatek kvalitních bílkovin.

Jaké jsou přednosti asistované redukce váhy, tedy hubnutí pod dohledem odborníků z oddělení léčebné výživy, před hubnutím svépomocí?
Přednosti jsou velké. Pod dohledem odborníka je přihlíženo na celkový zdravotní stav člověka, nikoli jen na cíl zredukovat hmotnost. Nutriční terapeut vám pomůže nastavit optimální příjem celkové energie a jednotlivých živin a povede vás postupnými korky k vysněnému cíli. Tento cíl však musí být reálný a dosažitelný. Lidé si také musí uvědomit, že bez nějakého toho odříkání v životosprávě, bez aktivního přístupu, disciplíny, vytrvalosti a vůle to nebude fungovat. Zredukovat hmotnost jde někdy poměrně snadno, ale umění je vysněnou váhu si trvale udržet a přitom nehladovět a mít se rád. A k tomu i naše pacienty v poradně vedeme. Důležité je přijmout za své a dodržovat alespoň tato základní pravidla: jíst pravidelně, ideálně co tři hodiny, nevynechávat snídani, omezit tučná a sladká jídla, limonády, denně navíc zařadit zhruba čtyři sta gramů zeleniny, místo bílého pečiva konzumovat celozrnné výrobky, jíst vyváženou stravu s optimálním poměrem bílkovin, sacharidů i tuků, nezapomínat minimálně dvakrát týdně na ryby a luštěniny, pít dostatečné množství neslazených nápojů, hýbat se, ale také dostatečně spát a relaxovat. A komu se to nepodaří samotnému, jsme zájemcům v naší poradně k dispozici.

Chcete shodit nějaké to kilo? Nebo by chtěl zhubnout někdo z vašich blízkých? Nehledejte mezi nedůvěryhodnými dietami na internetu, svěřte se profesionálům z Oddělení léčebné výživy Fakultní nemocnice Olomouc.

Připraví pro vás nebo vaše blízké stravovací režim na míru. Redukci hmotnosti pod dohledem odborníků můžete nově věnovat formou dárkových poukazů. Nabídka je ideální pro všechny, kteří chtějí zredukovat hmotnost pod dohledem nutričního terapeuta a vyhnout se tak následnému jo-jo efektu při neodborných pokusech o hubnutí.

Pracovníci oddělení léčebné výživy zájemcům o dárkový poukaz ochotně poradí a pomohou poskládat balíček výkonů na míru podle individuálních potřeb. V případě zájmu o podrobnější informace můžete využít následující kontakt: Mgr. Marie Kohutová, DiS., tel. 588 444 341, v pracovní dny od 7 do 15 hod., email: Marie.Kohutova@fnol.cz. Informace o službách Oddělení léčebné výživy najdete také na internetových stránkách.

Tisková zpráva | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky plavky, výživa, dieta, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zhubnout do plavek? Ideální je shazovat půl kila týdně, říká vedoucí Marie Kohoutová z olomoucké fakultky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.