Tvarůžková cukrárna z Loštic otevřela pobočku v Olomouci

Zvenčí nová provozovna v historickém centru Olomouce vypadá jako obyčejná cukrárna, při příchodu dovnitř ale návštěvníky překvapí lehký závan povědomé vůně, kterou mozek nemá spojenou se sladkostmi. Většina zákusků pečlivě srovnaných v chladicí vitríně je totiž vyrobena z olomouckých tvarůžků. Majitelé tvarůžkové cukrárny, která už několik let úspěšně funguje v Lošticích na Šumpersku, se rozhodli expandovat do Olomouce, jejíž jméno je nedílnou součástí názvu tohoto pikantního sýra s nezaměnitelným aroma.

Tvarůžková cukrárna byla v Olomouci slavnostně otevřena dnes dopoledne. "Rozšířili jsme tady nabídku tvarůžkových moučníků. Doporučila bych i naši specialitu, kterou je tvarůžkový tatarák s topinkami a umíme i skvělý tvarůžkový pohár," řekla novinářům provozovatelka tvarůžkové cukrárny v Olomouci Blanka Poštulková.  Cukrárna má v nabídce dvě desítky druhů moučníků a dortů, z nichž se line typická vůně tvarůžků. Lidé si mohou v cukrárně pochutnat také na tvarůžkovém chlebíčku, bramboráčku, langoši či tvarůžkovém hamburgeru. Provozovatelé cukrárny už dali dohromady recepturu na tvarůžkový koktejl, který nabízí při výjimečných příležitostech a letos by jej měli představit i v Olomouci.

Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané spadá do 15. století. Majitelé tradiční cukrárny v Lošticích před několika lety přišli na to, že z tvarůžků lze kromě pomazánek či smažených jídel vyrábět také dorty a zákusky, které se na první pohled tváří sladce, ale chutnají slaně a mají typickou vůni. V roce 2009 se proto pustili do vymýšlení tvarůžkových moučníků, aby mohli turistům, kteří přijedou navštívit nedalekou tvarůžkárnu A.W. a muzeum tvarůžků, nabídnout pikantní  pochoutku.

Jako první vznikl loštický šáteček a koláček. V nabídce netradiční cukrárny nyní nechybí tvarůžkové šátečky, kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, lokše, štrúdl či řezy plněné tímto aromatickým sýrem. Základem většiny moučníků jsou korpusy z listového těsta a lehká tvarůžková pěna. Cukrárny v Lošticích a Olomouci mají v nabídce i několik sladkých moučníků, které ale ve vitríně zabírají mnohem méně místa. "Hosté si začínají vybírat u tvarůžkové vitrínky a dají si tak dva či tři kousky tvarůžkových moučníků. Pak přejdou ke sladké vitrínce pro sladkou tečku," podotkla s úsměvem Poštulková. Zatímco zahraniční návštěvníci bez obav  tvarůžkové moučníky ochutnají, Češi jsou prý opatrnější. "Hodně lidí v naší cukrárně přišlo tvarůžkům na chuť a naučilo se je jíst," dodala.

Cukrárna má v nabídce také tvarůžkové dorty, které jsou na první pohled k nerozeznaní od těch sladkých. "Lidé si je objednávají například na oslavy narozenin či rodinná výročí. Dokonce i na svatební hostiny," řekla Poštulková. Návštěvníci si mohou v cukrárně koupit i suvenýr v podobě marcipánových tvarůžků. Poštulková věří, že tvarůžková cukrárna v centru Olomouce nebude mít o návštěvníky nouzi a stane se oblíbenou zastávkou místních i turistů.

Adresa
Denisova 13
779 00 Olomouc

Otevírací doba
Pondělí–Sobota 9.00 - 18.00

Kontakt
604 137 953 / 605 132 348
info@tvaruzkovacukrarna.cz

Autor: L.Behingerová

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky cukrárna, Olomouc, sýr, Loštice, dort, moučník, olomoucké tvarůžky, vůně, cukrovinka, tatarský biftek, topinka, okres Šumperk

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.