Počasí dnes27 °C, zítra26 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

V Olomouci září na několika místech netradiční světelná díla

Netradiční světelná umělecká díla rozsvítila od středeční noci několik míst Olomouce. Až do soboty zde mohou lidé obdivovat instalace významných českých i zahraničních autorů. Ve Smetanových sadech se například rozzářil Mrak vytvořený z tisíců žárovek od kanadských autorů, další netradiční instalace jsou k vidění u Terezské brány či v prostorách Arcidiecézního muzea. Projekt Czech the Light založený na magické hře se světlem mohli obdivovat lidé i v Kutné Hoře či v Brně.

Světelné instalace mohou lidé sledovat od středy do soboty vždy od 21:00 do 23:00. "V ulicích města se vždy po setmění rozzáří díla od významných českých i zahraničních umělců - Ronyho Plesla, Františka Skály, Josefa Šafaříka a kanadské dvojice Caitlin Brown a Wayne Garretta," informovala  mluvčí magistrátu Radka Štědrá.
   

Kromě Mraku kanadské dvojice se v Arcidiecézním muzeu představuje divákům Dům stínů Františka Skály. "Ledový domek velikosti menšího pokoje stojí na trávníku a za dne zprostředkovává divákům barevné efekty způsobené sluncem. V noci se mění na zářící krystal, na jehož stěnách se odehrává stínové divadlo, jež se snaží evokovat netradiční a jedinečnou pohádkovou atmosféru," uvádějí pořadatelé na stránkách www.czechthelight.cz
   

U Terezské brány se v noci rozzářilo Slunce Josefa Šafaříka, v kapli svatého Barbory mohou lidé obdivovat instalaci Ronyho Plesla Uranium Figure, což jsou zavěšené světelné plastiky složené z 35 trubic z vzácného zářivého skla. V Muzeu moderního umění vystavuje Jakub Nepraš originální světelnou projekci Metropolia, která se autoritativně vznáší nad hlavami lidí. Dílo bylo poprvé přestaveno na EXPO 2010 v Šanghaji.
   

Kromě řady světelných instalací projekt nabídne divákům i světelný workshop o základech malování světlem, při kterém budou mít možnost vytvořit neobvyklé fotografické efekty. Sobotní akci v prostorách Muzea umění povede český vizuální tvůrce v oboru fotografie Ondřej Chmel.
   

Záměrem seriálu akcí Czech the Light je oživit veřejný prostor a památky UNESCO prostřednictvím uměleckých světelných instalací, videomappingů na ikonické objekty české architektury a workshopů malování světlem. Projekt zaštiťuje agentura CzechTourism. V Olomouci se představuje během Svátků města.

Štítky Olomouc, instalace, muzeum, projekt, Brno, Kutná Hora, Světové dědictví UNESCO, František Skála, Josef Šafařík, Julie Caitlin Brownová, Wayne Garrett, umělecké dílo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci září na několika místech netradiční světelná díla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.