Na rostliny v podobě pokrmů se zaměří letošní akce přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého, která se příští týden ve středu zapojí do mezinárodního projektu Dne fascinace rostlinami.
Odehraje se v botanické zahradě fakulty, kde návštěvníky čeká komentovaná prohlídka i řada informací například o léčivých rostlinách či jedlých částech rostlin. Akce má název Rostliny na talíři, oznámili zástupci univerzity.
„Každý rok se snažíme dívat na rostliny z jiného úhlu. Jsou zásadní složkou naší stravy, a tato role bude v budoucnosti ještě sílit. Letos se zaměříme například na témata, kam člověk ve své snaze o šlechtění rostlin určených k jídlu došel či jaké má možnosti a alternativy," uvedl vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.
Na programu akce je komentovaná prohlídka botanické zahrady, ve které je k vidění asi 1500 druhů rostlin. „Návštěvníci se také dozví zajímavé informace o léčivých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách, salátech a masožravých rostlinách. Hovořit se bude také o řasách, které v budoucnu můžou sehrát důležitou roli v jídelníčku člověka," dodal Dvořák.
O část středečního programu se postarají zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci v jejich stáncích budou moci například tipovat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu. Čeká je i poznávání koření a bylinek. Vyzkoušet si budou moci na vlastní kůži také pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu, což je soubor všech chromozomů v jádře buňky.
Na dalších místech budou lidé moci zapojit také své smysly. Čekají na ně ukázky i ochutnávky různých odrůd salátu či čerstvé natě vybraných bylinek. Lidé budou moci ochutnat i naklíčená semena fazolí mungo, pšenice nebo bylinkový sirup, doplnili zástupci univerzity.