Rostliny na talíři ukáže Botanická zahrada univerzity v Olomouci

Autoři | Foto pixabay.com

Na rostliny v podobě pokrmů se zaměří letošní akce přírodovědecké fakulty olomoucké Univerzity Palackého, která se příští týden ve středu zapojí do mezinárodního projektu Dne fascinace rostlinami.

Odehraje se v botanické zahradě fakulty, kde návštěvníky čeká komentovaná prohlídka i řada informací například o léčivých rostlinách či jedlých částech rostlin. Akce má název Rostliny na talíři, oznámili zástupci univerzity.

Každý rok se snažíme dívat na rostliny z jiného úhlu. Jsou zásadní složkou naší stravy, a tato role bude v budoucnosti ještě sílit. Letos se zaměříme například na témata, kam člověk ve své snaze o šlechtění rostlin určených k jídlu došel či jaké má možnosti a alternativy," uvedl vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák.

Česká republika si Den fascinace rostlinami poprvé připomněla v roce 2012. Vědci z celého světa se pomocí této akce snaží v květnu veřejnosti přiblížit výsledky výzkumu rostlin a zároveň poukázat na to, jak jsou rostliny důležité pro lidskou společnost. V České republice se letos uskuteční více než dvě desítky akcí. Botanická zahrada bude mít ve středu otevřeno od 10:00 do 18:00 a vstup je zdarma.

Na programu akce je komentovaná prohlídka botanické zahrady, ve které je k vidění asi 1500 druhů rostlin. „Návštěvníci se také dozví zajímavé informace o léčivých rostlinách, jedlých i jedovatých houbách, luštěninách, salátech a masožravých rostlinách. Hovořit se bude také o řasách, které v budoucnu můžou sehrát důležitou roli v jídelníčku člověka," dodal Dvořák.

O část středečního programu se postarají zástupci olomouckého Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Výzkumného ústavu rostlinné výroby. Návštěvníci v jejich stáncích budou moci například tipovat, které části rostlin se hodí či nehodí k jídlu. Čeká je i poznávání koření a bylinek. Vyzkoušet si budou moci na vlastní kůži také pipetování, práci s rostlinným materiálem či skládání karyotypu, což je soubor všech chromozomů v jádře buňky.

Na dalších místech budou lidé moci zapojit také své smysly. Čekají na ně ukázky i ochutnávky různých odrůd salátu či čerstvé natě vybraných bylinek. Lidé budou moci ochutnat i naklíčená semena fazolí mungo, pšenice nebo bylinkový sirup, doplnili zástupci univerzity.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky botanická, zahrada, ekologie, příroda, rostliny, univerzita, botanická zahrada, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Česko, Václav Dvořák, talíř, Akademie věd České republiky

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.