Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Univerzita Palackého: Studenti se již nevrací, výuka v semestru je ukončena

Navzdory uvolnění koronavirových opatření, které umožňuje plnohodnotný návrat studentů do výuky, se vysokoškolští studenti již do Olomouce nevracejí. Většina ze zdejších osmi fakult výuku v semestru ukončila. Rozvolnění režimu Univerzitě Palackého pomůže snadněji uspořádat nynější závěrečné zkoušky a státnice, řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Studenti byli na škole jen krátce v zimním semestru, letní už celý absolvovali distančně.

"Možnost plnohodnotné prezenční výuky bohužel přichází v době, kdy u nás na většině fakult již skončila výuková část semestru. Lékařské a zdravotnické obory měly výjimku po celou dobu pandemie, pro ty se tedy nic nemění a výuka zde probíhá. Některé další fakulty pak již v předchozích týdnech využily možnosti kontaktní praktické a laboratorní výuky, kterou již realizují formou blokových seminářů. Dneškem tedy k žádnému dramatickému příjezdu studentů do Olomouce nedojde, půjde o ojedinělé případy na některých katedrách," uvedla mluvčí univerzity.

Podle mluvčí jsou nyní vysokoškolské koleje, které museli studenti až na výjimky opustit v polovině října, naplněny ze zhruba pětapadesátiprocentní kapacity. "Z toho asi 40 procent studentů využívá možnosti slevy z ceny za ubytování, která činí 50 procent," uvedla mluvčí. Správa kolejí počítá s nabídkou ubytování i v létě, kdy se zde budou moci ubytovat turisté a další návštěvníci Olomouce.

"Zájem o ubytování byl vždy velký, hlavně letní školy, sportovní akce, svatby, ubytování cyklistů. V letošním roce předpokládáme nižší obsazenost pokojů zahraničními návštěvníky, ale naopak větší zájem českých návštěvníků," doplnila Sýkorová Dvorníková.

Vedení olomouckých vysokoškolských kolejí již dříve řeklo, že ztráty v souvislosti s opatřeními kvůli koronaviru vyčíslují na desítky milionů korun. Dopady byly především na ubytování, výrazný propad však správa pociťovala i u stravovacích služeb. Menzy se během pandemie uzavřely pro veřejnost a stravovat se v nich mohli pouze zaměstnanci a studenti, kteří se podle vládních výjimek účastnili kontaktní výuky. "S postupným rozvolňováním se strávníci vrací. Vzhledem k tomu, že jsme téměř na konci semestru, je rostoucí zájem strávníků dobrým signálem," dodala mluvčí UP.

Rozvolňování a současná epidemická situace je podle zástupců univerzity především příslibem pro zahájení dalšího akademického roku ve standardním režimu. "Přestože se toto rozvolnění většiny studentů z důvodu končící semestrální výuky bohužel již netýká, berme vše především jako pozitivní náznak toho, že se na univerzity může vrátit plnohodnotný život a studentský živel, který na celé akademické půdě velmi chyběl," vzkázala škola svým studentům na upol.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UPOL

Štítky ČR, školy, koronavirus, vysoké, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Palackého: Studenti se již nevrací, výuka v semestru je ukončena  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.