Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Pacienti Středomoravské nemocniční s plicní ventilací se mohou nově léčit doma

Pacienti Středomoravské nemocniční, kteří jsou závislí na dlouhodobé umělé plicní ventilaci, mohou být nově léčeni i v domácím prostředí. Umožňuje to projekt domácí umělé plicní ventilace (DUPV), který je určen dospělým pacientům Nemocnice Přerov a dětským pacientům Nemocnice Prostějov.

Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají prostějovská, přerovská a šternberská nemocnice, se stala jedním z regionálních center pro domácí umělou plicní ventilaci v rámci pilotního projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny. „Projekt zcela mění organizaci péče o pacienty, kteří většinou v důsledku onemocnění dýchacích cest či nervosvalových nemocí nejsou schopni dýchat bez pomoci přístroje pro umělou plicní ventilaci. Díky zajištěné péči mohou být v domácím prostředí a starají se o ně jejich nejbližší,“ říká vedoucí lékař následné intenzivní péče pro děti v prostějovské nemocnici MUDr. Josef Tenora. Podle něj je v Holandsku, které je počtem obyvatel srovnatelné  s Českou republikou, na domácí umělé plicní ventilaci 650 pacientů, zatímco u nás zhruba 150.

Podle primáře anesteziologicko-resuscitačního oddělení přerovské nemocnice MUDr. Zdeňka Plhala pacienti dostanou menší speciální přístroj, který částečně nebo úplně nahrazuje spontánní dýchání, navíc v domácím prostředí. „Projekt DUPV je určen pacientům, u kterých došlo ke stabilizaci stavu a kteří potřebují jen pomoc dýchacího přístroje. My samozřejmě musíme připravit pacienta a rodinu na přechod do domácího prostředí, od zaškolení, výběru vhodných pomůcek, až po poradenství v sociální oblasti, které se týká sociálních dávek a příspěvků na péči,“ uvádí primář.

Pacienti jeho rodina musí být zaškoleni v alarmových systémech dýchacího přístroje, ovládání odsávačky, musí umět měřit a sledovat životní funkce a naučit se alespoň základní dechovou rehabilitaci.

Tisková zpráva

Štítky nemocnice, Přerov, Prostějov, plicní, léčba, ventilace, pacient, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., projekt, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Nizozemsko, Česko

Pacienti Středomoravské nemocniční s plicní ventilací se mohou nově léčit doma  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.