Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucký kraj na svém webu zveřejní informace o koronaviru

Olomoucký kraj na hlavní stránce svého webu zveřejní všechny důležité informace o novém typu koronaviru, aby se k nim lidé rychle dostali a nemuseli je složitě hledat pod různými záložkami či na jiných internetových stránkách. Po jednání krajského krizového štábu to dnes řekl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Koronavirus se začal šířit v Číně začátkem loňského prosince a postupně se dostal do víc než desítky evropských zemí, kde na jeho následky zemřelo přes deset lidí.

Chceme, aby všechny informace o koronaviru, které jsou na stránkách kraje a lidé se k nim dosud museli proklikávat, byly hned na úvodní stránce," uvedl hejtman. Informace o koronaviru a důležité odkazy podle hejtmana dostanou k dispozici také všechna města a obce, které je mohou umístit na své weby. „Lidé totiž často navštěvují internetové stránky svého města či obce a už se nepodívají na stránky kraje nebo hygienické stanice," podotkl Okleštěk.

Informace jsou k dispozici také na stránkách krajské hygienické stanice, kde je dvakrát denně aktualizována mapa aktuálního výskytu koronaviru ve světě. Lidé, kteří mají podezření na infekci koronavirem, by podle hejtmana měli kontaktovat svého praktického lékaře výhradně telefonicky, aby případně nenakazili ostatní pacienty v čekárně.

Krajský úřad podle hejtmana ve spolupráci s hygieniky zpracuje seznam ochranných pomůcek, jako jsou roušky, respirátory, brýle či pláště, které bude třeba zajistit pro složky integrovaného záchranného systému v Olomouckém kraji. V případě epidemie pak bude díky těmto pomůckám zabezpečena činnost záchranné služby, hasičů, policie, lékařů či vybraných pracovníků krajského úřadu.

V okamžiku, kdy by se koronavir vyskytl na území ČR, tak okamžitě svolám bezpečnostní radu kraje a budeme řešit aktuální stav. Doporučuji všem občanům, aby nevyjížděli do oblastí, kde je pravděpodobnost výskytu či potvrzen výskyt koronaviru," upozornil Okleštěk.

Důležitou roli při případné epidemii koronaviru by sehrála Nemocnice Prostějov, která má jako jediná v Olomouckém kraji infekční oddělení. „To nyní kapacitě pro náš kraj postačuje. V případě epidemie koronaviru na území Olomouckého kraje jsme schopni jeho kapacitu až ztrojnásobit," řekl Okleštěk.

Pokud se člověk nakazí koronavirem a průběh nemoci je bez komplikací, tak podle hejtmana stačí domácí léčba a karanténa. „Jen nejtěžší případy, kdy je ohrožení života, by řešilo infekční oddělení prostějovské nemocnice," uvedl Okleštěk, podle kterého není důvod k panice. „Pouze deklarujeme připravenost," dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, web, koronavirus, Olomoucký, COVID-19, Olomoucký kraj, Ladislav Okleštěk, ANO 2011, Čína, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj na svém webu zveřejní informace o koronaviru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.