Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Fakultní nemocnice Olomouc loni kvůli koronaviru odebrala dárcům méně krve

Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Olomouc loni kvůli pandemii koronaviru provedlo zhruba o 1500 odběrů krve méně než v roce 2019. Celkový počet odběrů tak klesl z předloňských 27 494 na 25 968. Po omezení neakutní péče ale odebraná krev v loňském roce stačila porýt spotřebu nemocnice. Novinářům to sdělila primářka Transfuzního oddělení FN Olomouc Dana Galuszková.

"Na vině (poklesu počtu odběrů) byla nejen nepříznivá epidemiologická situace a z ní plynoucí omezení elektivní péče, ale také omezení odběrů kvůli nemocnosti na straně dárců i personálu. Návštěvnost dárců dočasně poklesla také kvůli obavám z infekce v době pandemie," uvedla Galuszková.

Loňský rok byl z pohledu transfuzního oddělení podle Galuszkové atypický. "Na jaře se začala výrazně snižovat plánovaná elektivní péče na klinických pracovištích a zůstaly jen akutní operace a úrazy. Spotřeba krve tak byla měsíčně o více než 30 procent nižší," řekla.

Opačný extrém nastal v létě, kdy se snažili lékaři dohnat odložené léčebné výkony, a spotřeba krve tak enormně vzrostla. "Na podzim, s další vlnou pandemie a s omezením léčebné péče došlo opět k poklesu spotřeby," podotkla Galuszková.

I přes pokles počtu odběrů byly zásoby klasických transfuzních přípravků po celý rok kvůli omezení neakutní péče dostatečné. Méně bylo jen rekonvalescentní plazmy od lidí, kteří překonali covid-19. "Na jaře a částečně i na podzim jsme této plazmy od vyléčených covid pozitivních pacientů neměli tolik, jak jsme si představovali. Bylo málo vyléčených s dostatečným množstvím protilátek pro léčebné účely," řekla Galuszková.

Odběry rekonvalescentní plazmy ale považuje za největší loňský úspěch. "Začali jsme ji vyrábět jako jedno z prvních pracovišť v ČR již v březnu. Velmi brzy jsme se tak zapojili do pomoci pacientům s těžkým průběhem covid-19," uvedla. Pracovníci transfuzního oddělení loni odebrali 1600 jednotek plazmy a pacientům v nemocnicích na Moravě vydali přes 800 jednotek.

FN Olomouc se loni podařilo získat bezmála 1300 nových dárců, celkový počet aktivních dárců ve FN Olomouc se ale snížil. "Bohužel více dárců s dárcovstvím končí, než nově přichází. Potřebovali bychom kolem 10 tisíc aktivních dárců ročně, ale aktuálně jich máme necelých 8000," upozornila Galuszková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Prostějov

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, krev, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Dana Galuszková, COVID-19, pandemie covidu-19, plazma, pacient, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Olomouc loni kvůli koronaviru odebrala dárcům méně krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.