Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucký kraj nakoupí 28 sanitek. Vozidla budou mít i plicní ventilátory

Olomoucký kraj plánuje nákup dalších 28 nových sanitek a vybavení pro záchranáře za zhruba 100 milionů korun. Investici chce hejtmanství financovat s pomocí dotací Evropské unie, které mají pomoci členským státům překonat následky pandemie covidu-19. První sanitky dostanou zdravotníci ještě letos.

O finanční podporu požádá Olomoucký kraj ještě v květnu. První dodávka moderně vybavených sanitek do regionu dorazí letos, další vozidla dostanou záchranáři v následujících letech.

"Chceme pořídit ve dvou etapách celkem 28 nových sanitních vozů včetně vybavení, mezi které patří například plicní ventilátory, transportní nosítka a křesla. Vozy budou mít k dispozici také GPS navigaci," uvedl hejtmanův náměstek Dalibor Horák (ODS).

Z integrovaného operačního programu může krajský úřad na nákup sanitek získat dotaci až 85 procent uznatelných nákladů. "Dalších pět procent může poskytnout stát. V konečném důsledku by tak kraj za nákup zaplatil jen deset procent ceny, tedy přibližně deset miliónů korun za 28 nových sanitních vozů,“ uvedla krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti a STAN).

Podle radního Radima Sršně (Piráti a STAN) to jsou první dotační žádosti kraje do unijního programu ReactEU. "Již nyní však máme připraveny projekty k podání i do dalších výzev tohoto programu, které se týkají oblasti zdravotnictví a sociálních služeb a budou spuštěny v následujících týdnech," podotkl Sršeň.

Olomoucký kraj v roce 2015 zrušil tendr na dodávku dvou desítek nových sanitek za téměř 80 milionů korun, jehož podmínky tehdy kritizovali někteří prodejci aut. Sanitky chtěl úřad pořídit s pomocí dotací.

Hejtmanství poté rozhodlo, že bude vozový park záchranné služby nadále obnovovat postupně z vlastních prostředků. Krajský úřad v následujících letech objednal tři desítky nových sanitek zhruba za 61 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky sanitka, nákup, zdraví, vybavení, Olomoucký kraj, dotace, Evropská unie, pandemie covidu-19, Radim Sršeň, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, Dalibor Horák, ODS, Zdeňka Dvořáková Kocourková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj nakoupí 28 sanitek. Vozidla budou mít i plicní ventilátory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.