Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Každá třetí kontrola zmrzlin ukázala na nedostatky. Výrobci často zanedbávají hygienu

Krajská hygienická stanice se opět zaměřila na kontrolu kvality zmrzliny, kterou nabízí prodejci v Olomouckém kraji. Odebrané vzorky otestovali na přítomnost salmonely a listerie. Při zhruba každém třetím odběru zmrzliny kontroloři odhalili nedostatky.

Kontroloři odebrali a vyhodnotili k dnešnímu dni pětadvacet vzorků točených zmrzlin, z nichž devět nesplňovalo hygienické limity. „Ve vzorcích zmrzlin potvrdily laboratorní rozbory nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae, které ukazují na nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny. Tyto bakterie by u zdravých jedinců neměly mít zdravotně výrazný dopad, avšak reakce by se mohla objevit u osob se sníženou imunitou nebo u dětí,“ dodala mluvčí krajské hygieny Markéta Koutná.

Většina výrobců ve stáncích s točenou zmrzlinou používá výrobu studenou cestou. To znamená smíchání sypkých surovin s vodou a nalití do pákového výrobníku zmrzliny. Tento proces výroby, ač se zdá jednoduchý, může být spojen s určitými riziky. Ta spočívají zejména v nedokonalé hygieně celého výrobního procesu. Výrobník je nutné dokonale čistit a dezinfikovat, rozebrat do posledního šroubku a těsnění. Každý zapomenutý zbytek směsi je živnou půdou pro růst nežádoucích mikroorganismů jako jsou kvasinky, plísně, listerie, salmonela, koagulázopozitivní stafylokoky a enterobacteriaceae.

Zejména občas zvýšený počet enterobacteriaceae, jakožto ukazatelů fekálního znečištění, svědčí o tom, že výrobci vždy nezvládají všechna rizika spojená s výrobou a jejich výrobek není vždy zcela bezpečný.

Enterobacteriaceae, běžně zvané enterobakterie, je rodově i druhově početná čeleď zahrnující gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky, z nichž většina žije v trávicím traktu obratlovců jako přirozená součást mikroflóry střeva. Většina z nich je nepatogenních, neškodných, ale některé jsou podmíněně patogenní a některé druhy jsou nebezpečnými původci vážných i smrtelných nemocí. Protože enterobakterie žijící ve střevě se s výkaly dostávají do vnějšího prostředí, jejich přítomnost ukazuje na fekální znečistění.

Mezi enterobakteriemi nalezneme také fakultativní patogeny, které způsobují onemocnění jen u oslabených jedinců, a vyloženě obligátně patogenní organismy, které způsobují závažná onemocnění lidí i zvířat.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Krajská hygienická stanice, Olomouc, zmrzlina, kvalita, kontrola, Olomoucký kraj, nemoc, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá třetí kontrola zmrzlin ukázala na nedostatky. Výrobci často zanedbávají hygienu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.