Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Darováním krve můžete zachránit i několik lidských životů. Podívejte se, jak udělat první krok

Tekutina, která se nedá uměle vyrobit ani dokonale napodobit. Řeč je o lidské krvi. Právě proto je důležité dárcovství, které denně zachraňuje nespočet lidských životů. Krve je v nemocnicích stále nedostatek, a proto jsou potřeba noví dárci. Ty Český červený kříž odměňuje a aktivně propaguje myšlenku dárcovství.

Kdo může krev darovat

Je jasné, že ne každý je vhodným dárcem. „Krev mohou darovat jedinci, kteří se cítí zdraví, mají osmnáct až šedesát pět let, v posledních dvou týdnech necestovali nebo nebyli na očkování proti covid-19,“ uvedla vrchní sestra transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Michaela Fedorco. Dárce by měl mít trvalý pobyt v České republice a neměl by mít za sebou nákazu žloutenku typu B ani C. Po tetování nebo piercingu se může krev darovat po půl roce od zákroku. Žena by neměla při odběru menstruovat nebo být těhotná.

Krev a plazma

Odběrová centra odebírají jak krev, tak i krevní plazmu. To je roztok, který se skládá především z bílkovin, minerálů a enzymů. Přesouvá vstřebané živiny, zastavuje krvácení a zabezpečuje imunitu. Plazma se získává z krve. Odběr se provádí pomocí separátorů. Plazma se z krve separuje a zbytek krve se vrátí do těla dárce.

„Nedostatek řešíme vždy aktuálně, odvíjí se od toho, jaké pacienty máme ve Fakultní nemocnici, ale i v jiných nemocnicích. Jsme krizové centrum, které poskytuje krev i okolním nemocnicím. Aktuální informace o nedostatku jsou na našich stránkách. Každý se může podívat, která skupina právě chybí,“ vysvětluje vrchní sestra. Podle aktuálních informací není ani jedné krevní skupiny vyloženě dostatek, nejvíce však chybí krevní skupiny B- a AB+.

Darování a letní prázdniny

„Období letních prázdnin je stresové, protože zrovna letos se nechává většina dárců očkovat, po očkování musí mít dva týdny odklad, pak třeba odjíždí někam na dovolenou. K tomu všemu je tu mutace delta, takže po příjezdu jdou dárci do karantény. Krev je přitom stále potřeba. Přes noc se stane nehoda nebo přijmeme pacienta ve vážném stavu a krev je použita,“ dodává. Po příjezdu ze zahraničí si dárci můžou na webových stránkách zkontrolovat, jak dlouhý odklad je po návratu potřeba.

„Děláme nábory pro celé skupiny, třeba pro firmy, sportovce nebo školy. Pro některé lidi je tato forma darování lepší, někteří se bojí jehel a podpora kamarádů je v této situaci důležitá. Navzájem se motivují a odběr je pak daleko příjemnější,“ říká referentka náboru dárců krve Barbora Chaloupková. Podstatné informace naleznou dárci na facebookových stránkách „470ml“.

Zkušenosti dárců

Dárců sice není dostatek, ale najdou se tací, kteří odběrová centra navštěvují pravidelně i roky. „Krev daruji třetím rokem. Nejvíce mě motivovali rodiče, kteří krev také darují. Mamka daruje i plazmu. Slyšela jsem, že některé nemocnice krev vykupují, a to se mi nelíbilo, to není pomoc. Tak jsem začala sama darovat. Možná mě motivovala i návštěva nemocnice se školou,“ říká jednadvacetiletá dárkyně Monika Kraiczová. Žena může krev darovat čtyřikrát ročně. „Když jsem krev darovala dvakrát po sobě po čtvrt roce, byla jsem chudokrevná. Takže můžu darovat jen dvakrát ročně. Je to škoda, kdybych mohla, daruji krev častěji,“ usmívá se.

Za jednu z výhod darování se dá považovat pravidelná kontrola zdravotního stavu. Na prvním odběru krev lékaři podrobí rozboru a poté rozhodnout, jestli je krev vhodná k darování. „Darování má i výhody, které by neměly být popudem, ale potěší. Vyšetřili mě a dostala jsem hrníček,“ vtipkuje dárkyně.

Krev daruje i čtyřiapadesátiletý Pavel Žuška. „Mám přes čtyřicet odběrů a krev daruji patnáct let. Získal jsem zlatou plaketu,“ dodává. Lidé mají k darování podle něho hned několik důvodů. „Krev jsem začal darovat kvůli svému kamarádovi, který mě na to navedl. Myslím si, že krve máme v těle dost a nevidím důvod, proč ji neposlat dál těm, kteří ji potřebují. Nic mě to nestojí a rád pomůžu,“ říká dárce.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc, Nemocnice Agel Přerov, Český červený kříž

Štítky krev, dárci, Český červený kříž, nemocnice, odběr, plazma, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Darováním krve můžete zachránit i několik lidských životů. Podívejte se, jak udělat první krok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.