Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Z výletu na pohotovost. Zdravotníci v Jeseníku měli v létě napilno

Turisticky atraktivní oblast Jeseníků je přes léto vyhledávanou lokalitou, prázdniny jsou pro lékaře a zdravotníky Nemocnice AGEL Jeseník po zimě druhým velmi rušným obdobím. Letos ošetřili od června do srpna 6500 pacientů, což je meziročně téměř o třetinu více. Na chirurgické pohotovosti skončili například cyklisté a turisté, kteří se o letních prázdninách zranili v horském terénu.

V průběhu letních měsíců minulého roku Nemocnice AGEL Jeseník zaznamenala přibližně 4500 ošetření. Letos jich bylo o 2000 více.   "Nahrává tomu fakt, že lidé vyráží více do přírody, za sportem a svůj volný čas prožívají celkově aktivně. Na žebříčku nejčastějších úrazů převládá ošetření zápěstí, kotníků a bohužel ani úrazy hlavy se pomyslnému třetímu místu nevyhnuly. Během poranění se setkáváme s otevřenými ránami, zlomeninami a zhmožděním," uvedla vrchní sestra chirurgických oborů Veronika Škodová.

Nárůst ošetření o 30 procent oproti loňskému roku podle Škodové souvisí také s množstvím turistických a sportovních lákadel, které Jeseníky návštěvníkům nabízejí. "Od nádherných a někdy náročných turistických tras, až po cyklisty oblíbené Rychlebské stezky. Bohužel nemalá část víkendových ošetření vzniká jako následek nešťastného sjezdu právě na stále oblíbenějších trailech," upozornila Škodová. Cyklisté pak odjíždějí domů se zlomenou klíční kostí, vykloubeným ramenem či poraněným loktem.

Chirurgicko-traumatologická pohotovost Nemocnice AGEL Jeseník funguje o víkendu nepřetržitě, a to na chirurgických ambulancích v hlavním vestibulu nemocnice. V týdnu péči o úrazy zajišťuje chirurgická ambulance. V jesenické nemocnici je pro ošetření náročnějších poranění k dispozici traumatologický sál.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Jeseník

Štítky Úraz, turistika, cykloturistika, Rychlebské stezky, Jeseníky, nemocnice, Jeseník, Agel, cyklista, zdravotnický pracovník, Jesenická nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z výletu na pohotovost. Zdravotníci v Jeseníku měli v létě napilno  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.