Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

V Olomouckém kraji je covid na ústupu. Objevují se však potíže po prodělání nemoci

Koronavirus je v Olomouckém kraji na ústupu, za uplynulý týden přibylo 1200 případů, což je v porovnání s předchozím týdnem o 561 méně. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je v kraji za poslední týden 190 případů nemoci covid-19, o týden dříve jich bylo 279 a předchozí týden evidovaly statistiky 382 případů.

V Olomouckém kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli onemocnělo dosud koronavirem 227 366 lidí, celkem 223 043 se z nemoci již vyléčilo. V souvislosti s covidem-19 je v kraji zaznamenáno 2421 úmrtí.

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 v uplynulém týdnu klesl, v nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku leží 17 nemocných. "Nemocnice Agel Prostějov hospitalizuje 12 pacientů s koronavirem, jeden z nich vyžaduje intenzivní péči. V nedaleké Nemocnici Agel Přerov pak zdravotníci pečují o tři pacienty s covidem, ani jeden z nich nevyžaduje intenzivní péči," informovala mluvčí společnosti Michaela Čížková. Další dva jsou hospitalizováni ve Šternberku.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc leží podle mluvčího Adama Fritschera 13 pacientů s covidem-19, z toho čtyři na jednotce intenzivní péče a devět na standardních odděleních.

I přes ústup pandemie poukazují zdravotníci na to, že počet lidí s potížemi po prodělání onemocnění neklesá. Do postcovidového centra prostějovské nemocnice, které bylo otevřeno na začátku loňského roku, stále míří noví pacienti, odborníci tam ošetří na 15 lidí denně. Jsou mezi nimi pacienti všech dospělých věkových kategorií a trápí je především dušnost. V uplynulém roce se však změnilo spektrum pacientů, pomoc nyní vyhledávají častěji ti, kteří nemoc prodělali doma.

Postcovidové komplikace stále trápí řadu lidí. Specializují se na ně v Olomouci i Prostějově

Zhruba dvě desítky lidí přicházejí každý den do postcovidových ordinací prostějovské a olomoucké fakultní nemocnice. Specializovaná pracoviště pomáhají pacientům řešit problémy s únavou i dušností. Podle lékařů z prostějovského zdravotnického...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, koronavirus, statistika, pokles, Olomoucký kraj, COVID-19, nemoc, pacient, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Šternberk, Agel, Fakultní nemocnice Olomouc, Přerov, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji je covid na ústupu. Objevují se však potíže po prodělání nemoci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.