Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V prostějovské nemocnici mají novou moderní kameru. Odhalí i skryté oční vady

Nová kamera pro focení očního pozadí je přesnější, šetrnější a umí zobrazovat i skryté vady pod povrchem sítnice. Díky tomu může pacientům nabídnout moderní diagnostiku a tak i včasnou léčbu.

"Fundus kamera je záznamové zařízení na focení očního pozadí, tedy na pořizování fotodokumentace hlavně patologií sítnice a zrakového nervu oka. V podstatě je to digitální foťákuzpůobený fotit skrz zornici oka," vysvětlil v tiskové zprávě primář očního oddělení prostějovské nemocnice Jakub Kopal. Nová kamera je ve srovnání s původním vybavením přesnější a dokáže fotit s daleko lepším rozlišením.

Navíc dokáže zobrazit i skryté oční vady. "Kamera má mód autofluorescence, kdy fotí ve speciální frekvenci světla a tím nám ukazuje i skryté vady pod povrchem sítnice, které normálně nejsou tak jednoduše vidět," popsal Kopal. 

Zařízení využijí lékaři u pacientů s celým spektrem patologií sítnice, které je potřeba dokumentovat. Tedy například u diabetiků, pacientů s věkově podmíněnou degenerací či u pacientů s cévními uzávěry v oku. Ročně by tak novou kameru mohla využít až tisícovka pacientů. 

Fundus kamera podle Kopala nabízí maximálně kvalitní diagnostiku. Nutným předpokladem pro odhalení problému je ale včasná návštěva lékaře. "V tomto ohledu se negativně podepsala pandemie, kvůli které řada lidí návštěvu lékaře odkládala a zaznamenali jsme bohužel několik případů, kdy došlo k poškození zraku právě z důvodu odkládání návštěvy lékaře v době pandemie," doplnil Kopal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky nemocnice, oční, vyšetření, kamera, modernizace, Prostějov, videokamera, pacient, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., sítnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovské nemocnici mají novou moderní kameru. Odhalí i skryté oční vady  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.