Počasí dnes10 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Chřipka a covid se opět hlásí. Za poslední týden je v Olomouckém kraji nárůst v desítkách procent

V Olomouckém kraji opět začal růst počet lidí, kteří mají chřipku, respirační onemocnění nebo covid. U covidu je nárůst o třetinu oproti minulému týdnu, u chřipky a dalších podobných onemocnění o pětinu. Hygienici nabádají nemocné, aby zůstávali doma.

Počet nakažených covidem vzrostl o pět procent. Podle hygieniků to odpovídá sezóně

Epidemiologická situace v Olomouckém kraji je klidná a podle hygieniků odpovídá sezóně, stejně jako výskyt akutních respiračních onemocnění. Krajská hygienická stanice neeviduje ani výskyt chřipkového viru či závažný případ chřipkového onemocnění.

"Ve 49. kalendářním týdnu byl zaznamenán nárůst celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky o 20,7 procenta oproti předcházejícímu týdnu," potvrdila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Na 100 tisíc obyvatel je nyní 1863 případů, nejvíce pacientů je v okrese Prostějov, a to 2761, nejméně v okrese Jeseník, kde je 1256 případů. Nejvíce nemocných je ve věkové skupině do pěti let, nejméně pak ve skupině nad 65 let.

Závažný případ chřipkového onemocnění, který by si vyžadoval hospitalizaci v nemocnici, hygienici v současné době v Olomouckém kraji neregistrují.

V posledním týdnu vzrostl také počet případů covidu. Hygienici evidují 345 osob s pozitivním výsledkem testu na koronavirus SARS-CoV-2, což je oproti předchozímu týdnu o 33 procent více. Nejvyšší počet je v okrese Olomouc, a to 126, následuje Přerov s 84, Prostějov se 72, Šumperk se 48 a Jeseník s 15 případy. Nejvíce nemocných je mezi dospělými ve věku od 45 do 54 let.

"Nadále apeluje na osobní odpovědnost každého občana při dodržování základních hygienických pravidel, jako jsou důkladné mytí rukou mýdlem a vodou či řádné zakrývání nosu a úst kapesníkem při kašlání. Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci," nabádá mluvčí hygieniků Koutná.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, covid, nárůst, statistika, hygienická stanice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka a covid se opět hlásí. Za poslední týden je v Olomouckém kraji nárůst v desítkách procent  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.