Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Lékaři připomínají: Pozor na kost v krku, ale i popáleniny od oleje, alkohol a pyrotechniku

Každoročně lékaři v Olomouckém kraji ošetří řadu pacientů s kostí v krku z vánočního kapra. Nejsou to však jediné zdravotní komplikace spojené s Vánocemi a Silvestrem. Vyskytují se i popáleniny od oleje a samozřejmě úrazy spojené s alkoholem a zábavní pyrotechnikou.

"Typickou vánoční komplikací je kapří kost v krku, nejčastěji v krční mandli. Jakkoliv to zní jako klišé, lidí s tímto problémem nejen na Štědrý den, ale hlavně ve dnech následujících, kdy se ještě štědrovečerní zásoby dojídají, každoročně ošetřujeme hned několik," varuje primář chirurgicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Marek Polách. Řešením je obvykle rychlý ambulantní zákrok, který lze provést i bez anestezie.

Další častou hrozbou je rozpálený olej, který se používá k přípravě štědrovečerní večeře. "Stačí trocha neopatrnosti, špatný pohyb, a velké neštěstí je na světě. Velmi důležité je, aby se pří přípravě pokrmů a práci v kuchyni minimalizovala přítomnost malých dětí. Zde by popáleniny mohly mít až fatální následky. Proto je nutné přistupovat ke svátečním přípravám s klidem. Popáleniny mohou způsobit i nevratné poškození zdraví," upozorňuje lékař.

První pomoc při popálenině spočívá v okamžitém chlazení postiženého místa proudem chladné vody. Pokud je popálenina větší nebo je na obličeji či na rukou, pacient musí k lékaři.

Pozor na oči, varují lékaři. Časté jsou poranění od jehličí na stromečku nebo od zábavní pyrotechniky

Lékaři každoročně v období Vánoc a konce roku ošetřují řadu pacientů, kteří si poranili oko. Nejčastější jsou mechanická poranění očí od vánočních dekorací nebo jehličí. Jsou i případy poškození zraku od intenzivního svátečního osvětlení a...

Samostatnou kapitolou je alkohol, který může zlepšit náladu, ale vede také k množství úrazů. Důležitá je proto střídmost. "Úrazy v opilosti jsou pro sváteční období typické a každoročně jich ošetříme během Vánoc a Silvestra desítky. Nejčastěji jde o tržné rány, zlomeniny či otřesy mozku," prozradil Polách.

Další typickou hrozbou je pyrotechnika. "Při použití zábavní pyrotechniky je zcela zásadní dodržování bezpečnostních pokynů, a to zejména v otázkách dodržování bezpečné vzdálenosti a nepoužívání nevybuchlé pyrotechniky. Pokud střelný prach zasáhne člověka z blízka a napřímo, nebo do něj dokonce z blízka vystřelí, může to mít následky trvalé až smrtelné," důrazně varuje v tiskové zprávě primář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto receptyonline.cz

Štítky Vánoce, lékaři, rady, kost, kapr, olej, popáleniny, alkohol, pyrotechnika, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři připomínají: Pozor na kost v krku, ale i popáleniny od oleje, alkohol a pyrotechniku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.