Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Epidemie respiračních infekcí v kraji neustupuje. Nemocnost vylétla o třetinu

Po mírném dvoutýdenním poklesu nabírají respirační infekce v Olomouckém kraji opět na síle. Oproti minulému týdnu se počet nákaz zvýšil takřka o třetinu, hygienici nárůst evidují ve všech věkových skupinách. Některé nemocnice v regionu již v uplynulém týdnu reagovaly také omezením návštěv.

V přepočtu na sto tisíc obyvatel bylo v prvním kalendářním týdnu roku 2023 nemocných se záněty horních nebo dolních cest dýchacích 2340 lidí. To je oproti předchozímu týdnu nárůst o 30,4 procenta, data ze závěru roku ale mohly zkreslovat vánoční svátky.

„Nárůst onemocnění evidujeme ve všech věkových skupinách. Nejvyšší nemocnost akutních respiračních infekcí byla hlášena v okrese Prostějov, nejnižší pak v okrese Šumperk. Aktuální situaci lze označit za probíhající epidemii akutních respiračních infekcí včetně chřipky,“ konstatovala v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Očkování proti covidu-19 bude třeba každoročně, bude kombinované, říká vakcinolog

Očkování proti covidu-19 bude podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka zřejmě potřeba každý rok před očekávanou sezonou. V roce 2023 by už mohla být dostupná kombinovaná vakcína proti koronaviru a chřipce, řekl na dotaz....

V průběhu prvních dnů nového roku se zvýšil také počet nemocných lidí s chřipkou. KHS eviduje 378 případů onemocnění na 100 tisíc obyvatel. O zhruba 39 procent narostly také statistiky pozitivních testů na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2. V Olomouckém kraji s přibližně 620 tisíci obyvateli zaznamenaly laboratoře 215 osob s nemocí covid-19.

Z důvodu nejrůznějších respiračních nákaz omezily nemocnice v kraji návštěvy na některých odděleních. Od Silvestra platí zákaz návštěv také na Klinice plicních nemocí a tuberkulózy olomoucké fakultní nemocnice. V prostějovské nemocnici platí až do odvolání zákaz návštěv na infekčním a neurologickém oddělení, ve Šternberku pak na oddělení interním a LDN. Přísnější pravidla pro přítomnost u blízkých osob stanovila i šumperská nemocnice.

Doporučení zdravotníků
- Během dne je teplota nejnižší ráno a naopak nejvyšší k večeru.
- Za horečku je považována tělesná teplota vyšší než 38 °C.
- Pokud u dětí měříme teplotu v konečníku, odečítáme od naměřené hodnoty 0,5 °C.
- Zimnice je žádoucím projevem těla, kdy se pomocí třesu snaží teplotu srazit, tudíž není třeba panikařit, když se tento příznak objeví.
- Pokud se teplota objeví, není nutné OKAMŽITĚ směřovat na pohotovost. Proti horečce neexistuje žádná zázračná injekce či infúzní terapie. Je to stav, který lze zvládnout v domácích podmínkách - pokud se během 2-3 dnů nepodaří hodnoty zkorigovat a stav se neupraví, navštívíme praktického lékaře, případně pohotovost.

První pomoc
- Tělesná teplota do 38 °C: necháme tělo, aby se s ní vypořádalo samo. Pokusíme se ochlazovat tělo, hlídáme pitný režim, větráme v místnosti, kde se nemocný nachází, volíme pouze lehké přikrývky a oděv.
U dětí, které mají tendence ke vzniku febrilních křečí, je vhodné podat léky ke snížení teploty již při prvních příznacích horečnatého onemocnění.
- Tělesná teplota nad 38 °C: začínáme s medikací - volíme léky s účinnou látkou Paracetamol či Ibuprofenum. Jednotlivé dávky léku je možné podávat v intervalu po 6-8 hodinách od předchozí dávky.
Pokud horečka po užití léku neklesá, je možné střídat léky s obsahem paracetamolu a ibuprofenu v kratším časovém intervalu, a to po 4 hodinách. Dále doprovázíme léčebný režim předchozími radami viz výše. U dětí sledujeme také pitný režim - pokud přestane přijímat tekutiny a dítě je apatické, okamžitě vyhledáme lékaře!
Zdroj: Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, chřipka, respirační onemocnění, covid-19, Olomoucký kraj, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie respiračních infekcí v kraji neustupuje. Nemocnost vylétla o třetinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.