Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Specialisté v nemocnici Jeseník pomohli nanoskopií desítkám pacientů. Přináší šetrnou léčbu kloubů

Miniinvazivní zákrok zvaný nanoskopie podstoupilo v jesenické nemocnici od loňského léta už přes třicet pacientů. Specialisté z ortopedického oddělení tuto techniku využívají pro diagnostiku či drobné zákroky kolenního kloubu. Při výkonu provedou zdravotníci pouze dva malé vpichy v lokální anastezii, a odpadá tak nutnost delší hospitalizace.

Poník Kulička přišel do olomoucké Fakultní nemocnice potěšit těžce zraněného chovatele koní

Těžce zraněného pacienta, který se celý život věnoval koňům, ale po úrazu leží už více jak 200 dní v olomoucké Fakultní nemocnici, přišel nedávno přímo na jeho pokoj navštívit poník Kulička. Terapii s různými druhy zvířat praktikuje nemocnice...

Nanoartroskopii neboli nanoskopii, která se využívá u pacientů k šetrné a rychlé diagnostice i k drobným zákrokům kolenních kloubů, podstupují pacienti v jesenické nemocnici od loňského léta. „Od té doby máme už více než půl roku zkušeností a nanoskopii u nás podstoupilo přes třicet pacientů,” bilancuje v tiskové zprávě Jozef Janošec, primář ortopedie a JPL Nemocnice AGEL Jeseník.

Šetrný zákrok vyžaduje pouze dva vpichy, které se nemusí ani zašívat. Do kloubu se v lokálním znecitlivění zavede tenká optika, která je podobná tlusté odběrové jehle. Lékař pak sleduje nález na obrazovce i společně s pacientem. Tento postup využívá v České republice asi desítka pracovišť.

(NE)OBYČEJNÍ: Sezona bolesti a úspěchů. Když zavlaje česká vlajka, je to pecka, libuje si kulturista Patrik Šerý

Zdravotní komplikace i radost ze skvělých výsledků prožil v roce 2022 olomoucký kulturista Patrik Šerý. Ostřílený závodník díky své zarputilosti překonal bolest spojenou s dlouhodobým přetížením kolenních vazů a v závěru sezony slavil úspěch na...

 

„Přístroj potřebný pro nanoskopii jsme před nedávnem, na základě pozitivních ohlasů, zakoupili. Nyní je nám tak k dispozici prakticky kdykoliv. Nanoskopie je vhodná pro každého pacienta v režimu diagnostickém, kdy se potřebujeme rozhodnout nebo zjistit, co se děje v kloubu. Na kolenní kloub je nanoskopie úplně ideální,” konstatuje primář Janošec a dále upřesňuje: „Snadno dokážeme rychle zjistit, co konkrétně pacienta trápí a v některých případech i rovnou místo ošetřit, například nerovnosti chrupavky, provést snesení menších tkání, či začištění menisků, a to vše v lokální anestezii.”

Zákrok je podle zástupců nemocnice plně hrazený ze zdravotního pojištění. „V rámci regionu Jesenicka, i vzhledem k nedostupnosti nebo velmi špatné časové dostupnosti magnetické rezonance v okolních městech, ji dokáže tato metoda částečně nahradit a velice tak urychlit diagnostiku,“ dodává mluvčí skupiny AGEL Adam Knesl. Lékař i pacient pak mají dříve k dispozici informace potřebné pro rozhodnutí o dalším postupu.

„Samotný zákrok trvá přibližně 15 až 20 minut, plus nutná administrativa. Po operaci odchází pacient prakticky ihned do domácího ošetření, kde doporučujeme klidový režim tři až čtyři dny. Odchází sám, většinou bez berlí a je schopen ihned řídit auto. Odpadá tedy nutnost pooperační hospitalizace na oddělení a omezení po celkové anestezii včetně zdlouhavého předoperačního vyšetření,“ zmiňuje další výhoda léčebné novinky primář Janošec.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice AGEL Jeseník

Štítky Zdraví, nemocnice, nanoskopie, nanoartroskopie, klouby, Jeseník, léčba, diagnostika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Specialisté v nemocnici Jeseník pomohli nanoskopií desítkám pacientů. Přináší šetrnou léčbu kloubů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.