Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lékaři provedli první letecký transport novorozence z Olomouce do Motola. Využili speciální držák inkubátoru

Lékaři z Olomouce a Prahy provedli první letecký transport novorozence z Fakultní nemocnice na speciální jednotku dětské chirurgie do Motola. Převoz inkubátoru umožňuje speciální držák ve vrtulníku. Lékaři tak mohou pomoci i těm nejohroženějším novorozencům.

"Během prvního měsíce nového roku jsme uskutečnili první letecký transport novorozence z Fakultní nemocnice na jednotku dětské chirurgie Motol. Díky speciálnímu držáku na palubě vrtulníku tak lze transportovat novorozené děti v inkubátoru společně s neonatologickým týmem. Náš lékař tak zůstává na domovské základně a je možné ho využít k jiným výjezdům do terénu," potvrdila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Přelet se uskutečnil před pár dny a proběhl v pořádku. "Jsme vděčni, že tento systém funguje a jsme schopni rychleji centrovat dětské pacienty na vyšší pracoviště k nutnému akutnímu ošetření," podotkla mluvčí.

Transporty novorozenců vrtulníkem probíhaly už před deseti lety, nový typ záchranářského vrtulníku ze začátku převoz inkubátoru neumožňoval. Nejprve začal speciální držák používat Moravskosleszký kraj, nyní přišel na řadu i olomoucký region.

Novorozence v inkubátoru doposud převážely sanitky. "Jde průměrně o 5 až 6 transportů sanitními vozidly za měsíc, při kterých spolupracujeme s kolegy z novorozeneckého oddělení. Letecké transporty novorozenců v ohrožení života vrtulníkem na vyšší pracoviště budou tak nejen rychlejší, ale i komfortnější. V rámci kraje tuto možnost oceníme zejména v případě dětí z jesenického regionu, který je od Fakultní nemocnice v Olomouci nejvíce vzdálen," dodala ředitelka Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Andrea Rakovičová.

V záchranářském vrtulníku je transportní inkubátor připevněn na speciálně upravených nosítkách. Transportní inkubátor má dvojitou stěnu, monitorování teploty, ventilátor a další příslušenstvím. Ve výbavě je i vlastní akumulátor.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky inkubátor, převoz, vrtulník, novorozenec, Fakultní nemocnice, Motol, Olomouc, Praha, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři provedli první letecký transport novorozence z Olomouce do Motola. Využili speciální držák inkubátoru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.