Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější

Nové pracoviště magnetické rezonance bude od dubna k dispozici pacientům ve šternberské nemocnici. Zdravotníci zde špičkovou technologií vyšetří až dva tisíce lidí ročně, kteří v současnosti musejí dojíždět do vzdálenějších zdravotnických zařízení. Přestavba pavilonu a samotné přístroje si vyžádaly investici takřka 60 milionů korun.

Magnetická rezonance se nachází v opraveném pavilonu H. Stavební práce dělníci zahájili předloni v říjnu, rekonstrukce budovy H skončila loni na podzim. Poté do ní pracovníci instalovali přístroje magnetické rezonance. „Část budovy, ve které sídlí lékárna, byla zrekonstruována již před lety. Nyní došlo i na zbývající části budovy, kde se nachází nové pracoviště magnetické rezonance, ale také kantýna, dílna údržby a zázemí pro ředitelství nemocnice,“ přiblížila místopředsedkyně představenstva AGEL Středomoravské nemocniční a ředitelka Nemocnice AGEL Šternberk Katarína Bučková.

Nejsympatičtější sestra působí ve FN Olomouc. Z titulu se raduje Kateřina Petulová z hemato-onkologie

Příval gratulací a příjemné pocity z podpory od mnoha kolegyň a kolegů si po návratu na hemato-onkologickou kliniku užívala Kateřina Petulová. Nová držitelka titulu Sestra sympatie působí ve Fakultní nemocnici Olomouc. Ta získala nejvyšší ocenění...

Díky modernímu vybavení se rozšíří spektrum vyšetřovacích metod a zpřesní se diagnostika. „Velký přínos bude mít novinka především pro neurologické pacienty, kterým budeme moci zajistit vyšetření mozku, včetně MRI angiografie, a vyšetření všech etáží páteře. V současné době tvoří velký podíl prováděných vyšetření na počítačovém tomografu právě CT mozku a páteře, a to převážně u ambulantních pacientů. Magnetická rezonance tak umožní zpřesnění diagnostiky výše uvedených lokalit,“ řekla primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Jindřiška Judasová.

Nová technologie bude hojně využívána také pro vyšetření velkých kloubů, jater, slinivky, ledvin, prostaty, ale i žlučových a pankreatických vývodů. Pracoviště magnetické rezonance bude ve šternberské nemocnici pacientům k dispozici od dubna. „Pacienti, kteří se k nám budou moci objednávat od dubna, budou k vyšetření pozváni prakticky ihned. Očekáváme, že na magnetickou rezonancí vyšetříme okolo dvou tisíc pacientů za rok a ulevíme tak i sousedním zdravotnickým zařízením. A celkově se tak zkrátí čekací lhůty v celém regionu,“ podotkla primářka Judasová.

Olomoucká fakultní nemocnice zahájila provoz infekčního oddělení. V plánu je i nová klinika

Až osmnáct pacientů s nakažlivými onemocněními může začátku letošního roku hospitalizovat nové infekční oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Zdravotníci z tohoto pracoviště jsou připraveni pečovat o pacienty, které trápí akutní i chronické...

Rekonstrukce budovy H stála více než 34 milionů korun a zaplatil ji Olomoucký kraj, kterému nemocnice patří. „Po loňském otevření nové budovy interny jde v případě pracoviště magnetické rezonance o další významný investiční projekt Olomouckého kraje ve šternberské nemocnici,“ uvedl hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Nemocnice AGEL Šternberk předloni investovala více než 21 milionů korun do nového CT přístroje, pojízdného skiagrafického aparátu a mobilního rentgenu. Například moderní CT přístroj s vysokou nosností a speciálními programy stál 13 milionů korun. Výhoda magnetické rezonance ale podle lékařů spočívá ve vyšší schopnosti rozlišení složek měkkých tkání bez přítomnosti rentgenového záření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Zdraví, vyšetření, magnetická rezonance, nemocnice, Šternberk, nemocnice Šternberk, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.