Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Nejmenší olomoucké miminko se vešlo do dlaně. Dnes má Vaneska velkou šanci na zdravý život

Lékařům z novorozeneckého oddělení olomoucké Fakultní nemocnice se podařilo zachránit holčičku, která se zde na sklonku loňského roku narodila s váhou necelých 400 gramů. Šlo o nejmenšího novorozence v Olomouci. Dnes má Vaneska velkou šanci na zdravý život.

"Na novorozeneckém oddělení je úžasný personál, cítila jsem se tam jako v rodině. Jsou fakt neskuteční."
maminka Jana Flasarová

Těhotenství Jany Flasarové z Přerova zezačátku probíhalo standardně, vše se změnilo na druhém screeningu v Centru fetální medicíny Fakultní nemocnice Olomouc. "Řekli mi, že holčička je v růstu o dva týdny pozadu. Na dalším vyšetření už to bylo jen horší. Cítila jsem se úplně hrozně. Říkali mi, že může umřít a že ji nebudou moci zachránit," vzpomíná maminka.

Ve 26. týdnu těhotenství se přidali odborníci z novorozeneckého oddělení. "Vzhledem k tomu, že nebyla plně funkční placenta, existovalo velké riziko, že miminko může umřít nitroděložně. Zároveň jsme věděli, že hmotnost Vanesky je tak nízká, že by bylo velice obtížné ji po porodu zachránit. Hledali jsme optimální strategii a načasování ukončení těhotenství, aby miminko bylo v bříšku co nejdéle a mohly vyzrát plíce, ale zároveň ji nezatížili rizikem nitroděložního úmrtí," popsal složité rozhodování lékař Martin Wita.

Ve 28. týdnu už zdravotníci nemohli déle čekat, začaly se totiž zhoršovat průtokové parametry placentou. Vaneska se narodila dva dny před Štědrým dnem s váhou 395 gramů, při narození se tak vešla doslova do dlaně. Standardní váha bývá v této době kolem jednoho kilogramu. Holčička okamžitě přešla na intenzivní péči.

Covid Elišku upoutal na vozík a připravil i o sluch. Nechci se vzdát, říká olomoucká zdravotní sestřička

Pro mnoho mladých lidí znamenala nákaza novým typem koronaviru jen nemoc podobnou nachlazení nebo chřipce. Do osudu šestadvacetileté Elišky se ale covid-19 zapsal krutým způsobem. Nadšená sportovkyně a hudebnice skončila na invalidním vozíku,...

"První dva týdny to bylo hrozné. Nemohla jsem si Vanesku ani pochovat, protože byla zaintubovaná," svěřila se maminka. Po propuštění z porodnice za dcerkou jezdila každý den a sledovala ji na on-line kameře. V inkubátoru byla nakonec Vaneska rovných sto dnů, za tu dobu se její váha zvýšila více než čtyřnásobně na 1770 gramů. Průměrná porodní váha novorozence v České republice je přitom 3,3 kilogramu.

"Při rozhodování o propuštění miminka do domácí péče jsou hlavním faktorem stabilizované životní funkce. U Vanesky jsme věděli, že ještě bude potřebovat delší dobu kyslík, takže jsme rodiče vybavili přístrojem, který umožňuje kyslík v domácích podmínkách mít. A z hlediska výživy jsme věděli, že to, co Vaneska potřebuje, dostane od maminky," vysvětlil lékař. Rodina nyní dojíždí na pravidelné kontroly a zasílá monitoring zdravotního stavu prostřednictvím pacientského portálu. 

Vaneska Flasarová je nejmenším miminkem, o které se na zdravotníci na olomouckém novorozeneckém oddělení starali. "Na začátku je vždy velmi těžké říct celkovou prognózu, protože spousta věcí se může projevit až po nějakém čase. Když ale vezmeme v potaz nejčastější rizikové faktory, tak v případě Vanesky je dosavadní vývoj příznivý a je obrovská šance, že bude žít kvalitní a zdravý život," doufá lékař Martin Wita.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc, archiv Jany Flasarové | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky novorozenec, váha, inkubátor, intenzivní péče, Olomouc, lékař, Štědrý den, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nejmenší olomoucké miminko se vešlo do dlaně. Dnes má Vaneska velkou šanci na zdravý život  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.