Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

VIDEO: Hanička, Anička, Kulička a další zvířata rozdávají radost v olomoucké nemocnici

Zvířata mají pozitivní vliv na uzdravování pacientů. Do Fakultní nemocnici Olomouc dochází psi, kočky a poníci rozdávat radost zejména k dlouhodobě ležícím pacientům. Nejdříve se přitom někteří zdravotnici dívali na metodu skepticky.

Před více než pěti lety se ve Fakultní nemocnici Olomouc objevili fenka peruánského naháče Hanička a britská modrá kočka Jonáš, svěřenci terapeutky Jany Dohnalové. Ti pacientům geriatrického oddělené předávají pozitivní energii a pomáhají tak v jejich léčbě.

„Začátky jsou spjaty s tehdejší koordinátorkou dobrovolníků Petrou Stejskalovou a se zvířecím týmem Jany Dohnalové ze šternberského spolku AuraCanis. Kromě Haničky a Jonáše za geriatrickými pacienty přiváděla bernského salašnického psa Aničku a kocoura plemene ragdoll Avatara,“ vysvětlil v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Hanička a Anička v nemocnici rozdávají radost i dnes, přičemž je doplňuje i bezsrstá kočka sphynx Dharma.

Canisterapeutický tým ve fakultní nemocnici se postupně obměňoval a doplňoval a dnes se svými psy navštěvují zdravotníky i pacienty ještě Pavla Neckářová s border koliemi Brady a Fly a také Pavla Šmídová s královskými pudlicemi Meggi a Keisy a křížencem Tarou. „Početnější tým pochopitelně zvládne i více návštěv,“ doplnil mluvčí.

Od loňského listopadu pravidelně navštěvuje onkologickou kliniku větší čtyřnohý host. Z Přestavlk jezdí do nemocnice také poník jménem Kulička. „V rámci skupinové terapie se mohou pacienti poníka dotýkat, hladit ho, nakrmit jej nebo mu učesat hřívu. Alespoň na chvíli jim tak dává zapomenout na běžné starosti,“ objasnila koordinátorka Dobrovolnického centra FN Olomouc Marija Aleksićová.

Krom onkologických pacientů se ale dobrovolníkům podařilo zorganizovat také jednorázové návštěvy na dalších odděleních. „Na psychiatrii se setkání odehrálo v otevřeném prostoru na zahradě kliniky. Proto chovatelky z Přestavlk přivedly nejen miniponíka Kuličku, ale poprvé i poníka Zafiru,“ dodala koordinátorka dobrovolnického centra.

Ambulantně a s co nejmenším zásahem. Olomoučtí ortopedi následují trendy při operacích menisků

V případě potíží s kolenním kloubem se mezi nejčastější diagnózy řadí poškození menisku. S využitím miniinvazivních postupů pomáhají pacientům už řadu let také odborníci lékařského oboru ortopedie v Olomouci. Podle aktuálních trendů se ve...

Do styku s terapeutickým zvířaty se dostalo až deset tisíc pacientů

„Zooterapie je jako jedna z metod léčebné terapie nejen u hospitalizovaných pacientů, ale také zdravotníků velmi oblíbená. Nachází uplatnění u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko, u pacientů s chronickými onemocněními i těch, kteří jsou po úrazech či operacích,“ vysvětlila využití zvířat Aleksićová. Právě dobrovolnické centrum zooterapeutickou praxi organizuje a zaštiťuje.

Zvířata přitom slouží především jako psychologická podpora nejen pacientů, ale i zdravotníků, kteří jsou zatížení stresem a pracovními starostmi. Podle mluvčího nemocnice má tento typ podpůrné léčby v nemocnici smysl i budoucnost, což dokládá na úsměvech pacientů i lékařů.

Festival Olomouc (o)žije opět ovládne centrum města. Vystoupí až stovka hudebníků

Obyvatelé Olomouce se mohou opět těšit na jeden z největších pouličních festivalů Olomouc (o)žije. Ulice města obsadí stovka hudebníků, letošní třetí ročník doplní i komunitní snídaně či výstava olomouckých fotografů. Akce se uskuteční v sobotu...

 „Měsíčně se ve FN Olomouc do kontaktu s terapeutickým psem, kočkou nebo v poslední době poníkem dostanou stovky pacientů. Za pět let jich už tedy mohlo být až deset tisíc. Tato radost ale není zadarmo,“ upozornila Aleksićová. Měsíčně za terapie utratí nemocnice kolem 30 tisíc korun. Na canisterapii, při které se pacienti setkávají se psy, přispívá nemocnici soukromá firma kolem 20 tisíc korun. „V roce 2021 nám taky pomohla sbírka, kterou vyhlásili studenti a pedagogové česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia Olomouc a vynesla více než 35 tisíc korun,“ navázala koordinátorka dobrovolnického centra.

Pro zájemce, kteří by chtěli zooterapii ve Fakultní nemocnici Olomouc podpořit, zmiňuje Aleksićová dárcovskou webovou stránku. „Stačí si vybrat, že Váš dar má být určen Dobrovolnickému centru. Budeme vděční za jakoukoliv částku,“ doplnila mluvčí v závěru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky canisterapie, zooterapie, Olomouc, Fakultní nemocnice, FN Olomouc, zvířata, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hanička, Anička, Kulička a další zvířata rozdávají radost v olomoucké nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.