Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Počet očních vad u dětí roste. Přerovská nemocnice otevřela novou ambulanci pro mládež

Počet očních vad u dětí, jako jsou krátkozrakost, dalekozrakost, šilhání nebo tupozrakost, v poslední době roste. Oční oddělení přerovské nemocnice proto rozšířilo služby pro pacienty do osmnácti let. Některé vady je totiž nutné zachytit už v předškolním věku, aby byla šance na vyléčení co nejvyšší.

"Cílem nové oční ambulance je lepší dostupnost zdravotní péče pro děti. Měsíčně bychom mohli vyšetřit podle personální kapacity a potřeb dětských lékařů regionu až okolo 200 dětských pacientů,” vysvětlila primářka očního oddělení Nemocnice AGEL Přerov Monika Daňková.

Do přestavby ambulance z původní technické místnosti a pořízení nových přístrojů nemocnice investovala zhruba půl milionu korun. Sloužit zde budou například projekční optotyp pro děti předškolního věku, což je přístroj pro vyšetření správného vidění, nebo štěrbinová lampa. Lékaři budou moci dětem také přesně změřit dioptrie na autorefraktometru.

"Pro komplexní oční vyšetření transparentnosti oční čočky a očního pozadí se budou vyšetřovat oči v rozkapání speciálními očními kapkami, které rozšiřují oční zorničku a ukážou i navíc skryté dioptrie u dětí, a to podle věku a spolupráce pacienta," podotkla primářka.

Dětská oční ambulance bude spolupracuje se specializovanou ortoptistkou, která léčí děti se závažnějšími očními vadami v kombinaci se šilháním a nebezpečím vzniku tupozrakosti. "Spolupracujeme také s klinikou dětských očních vad v Brně, a to v případě operativního řešení šilhání, dětské vrozené katarakty nebo zeleného zákalu, nebo se specialistou na neprůchodnost slaných cest u dětí," sdělila primářka.

Šternberská nemocnice pomáhá dívkám s anorexií. Po pandemii se jejich počet zvýšil

Nedostatek psychiatrických pracovišť pro děti se projevuje tím, že rodiče své děti s poruchami příjmu potravy nechávají hospitalizovat v nemocnicích. Před covidovou pandemií řešila šternberská nemocnice jednu dívku s poruchou příjmu potravy...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky ambulance, oči, vady, děti, otevření, nárůst, nemocnice, pacient, Agel, Přerov, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet očních vad u dětí roste. Přerovská nemocnice otevřela novou ambulanci pro mládež  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.