Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dívku na mopedu srazilo v Prostějově auto. Zdravotní sestra a dvě studentky jí bleskovou reakcí zachránily život

Obrovské štěstí měla mladá žena, která po Prostějově jela na mopedu a srazilo ji auto. Zůstala bezvládně ležet na zemi a nedýchala, naštěstí byly poblíž zdravotní sestra z olomoucké Fakultní nemocnic a dvě studentky zdravotnické školy. Jejich bleskurychlá první pomoc dívce zachránila život.

Dopravní nehoda se stala na přelomu září a října na jedné z prostějovských křižovatek. "Při venčení svého buldočka jsem zaslechla hrozivou ránu. Slečnu na mopedu srazilo auto a já jsem viděla, jak bezvládně leží na zemi. Shodou okolností byly nedaleko i dvě studentky zdravotnické střední školy a společně jsme běžely pomoci. Rychle jsem volala záchranku, která nás propojila online. Zahájili jsme resuscitaci, protože pacientka nedýchala. Netroufnu si říct, jak dlouho to trvalo. Naštěstí se dívka začala po chvíli probírat," vzpomíná na osudné okamžiky zdravotní sestra Ambulance praktického lékaře Fakultní nemocnice Olomouc Martina Iránková, která působila také na oddělení ARO.

Zachráněnou pacientku poté záchranka převezla do olomoucké Fakultní nemocnice. "Má to šťastný konec, protože je v pořádku a rehabilituje. Jako zdravotník musím pochválit také obě studentky. Byly skvělé, nebály se a moc pomohly,“ dodala sestra. 

Reakce Martiny Iránkové a studentek Michaely Zajíčkové a Kateřiny Mezuliánkové byla jako z učebnice a celá resuscitace proběhla ukázkovým způsobem. Všechny tři za to na radnici v Prostějově obdržely medaili za záchranu lidského života. 

"Je to krásné, ale přiznám se, že mi to dochází až teď. V ten moment mi to přišlo jako správná, normální věc a tak jsem to udělala," svěřila se zdravotní sestra Iránková. Obě studentky po maturitě uvažují o studiu medicíny. "Škola jim v této snaze poskytne veškerou možnou pomoc, a to včetně doporučujících dopisů na příslušné fakulty,“ přislíbil ředitel Střední zdravotnické školy Prostějov Martin Mokroš.

Řidič škodovky musel na Jesenicku prorazit závory, aby si zachránil život před blížícím se vlakem

Prorazit závory na železničním přejezdu na Jesenicku musel řidič škodovky, aby si zachránil život před blížícím se vlakem. Patrně ho oslnilo slunce, a tak přehlédl červená světla a vjel na koleje, kde ho klesající závory uvěznily. Dramatická...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nehoda, bezvědomí, resuscitace, záchrana, život, studentky, Prostějov, zdravotní sestra, Fakultní nemocnice Olomouc, ocenění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dívku na mopedu srazilo v Prostějově auto. Zdravotní sestra a dvě studentky jí bleskovou reakcí zachránily život  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.