Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Fakultní nemocnice již vypsala tendr na nový pavilon za 3,5 miliardy. Nahradí zbouranou budovu Franz Josef

Fakultní nemocnice Olomouc na místě zbourané budovy Franz Josef postaví nový supermoderní pavilon za 3,5 miliardy korun. Vedení zdravotnického zařízení již vypsalo veřejnou soutěž na jeho stavbu, výsledky budou na jaře, kdy nemocnice představí podobu pavilonu a harmonogram stavby.

"Do nového pavilonu B se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do něj rozšíří také urgentní příjem, radiologická klinika, centrální operační sály a klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. V budově vznikne mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory," uvedl náměstek ředitele FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Podle něho je pavilon B klíčový pro zvýšení kvality zdravotní péče i další rozvoj nemocnice. Tendr má hodnotu 3,5 miliardy korun.

Pavilon bude stát na místě více než 100 let staré nemocniční budovy, pro kterou se vžil název Franz Josef. Rozlehlá nemovitost už byla zbourána. Vedení nemocnice podle jejího ředitele Romana Havlíka nejprve uvažovalo o tom, že pavilon vznikne v původních zdech staré budovy Franz Josef, avšak toto řešení by bylo mnohem dražší a z pohledu funkčnosti horší než stavba nového pavilonu.

Stavba pavilonu je součástí plánu rozvoje FN Olomouc, který v horizontu 15 až 30 let počítá s investicemi za více než 15 miliard korun. Na seznamu chystaných investic je stavba dalších pavilonů i další stavební úpravy v areálu nemocnice. FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Má 66 pracovišť, zhruba 1200 lůžek a 4542 zdravotnických i dalších zaměstnanců.

Tvrdý oříšek v podzemí. Demolice ikonické budovy se ve FN Olomouc natáhla o měsíce

O několik měsíců se protáhla demolice takřka 130 let staré hlavní budovy Fakultní nemocnice přezdívané Franz Josef. Rozlehlou stavbu bourá odborná firma už přes půl roku. Zejména práce na podzemních částech jsou složitější, než se očekávalo. Na...

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky pavilon, nemocnice, stavba, tendr, Franz Josef, klinika, Fakultní nemocnice Olomouc, zdravotnictví, Česko, Roman Havlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice již vypsala tendr na nový pavilon za 3,5 miliardy. Nahradí zbouranou budovu Franz Josef  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.