Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet lidí s respirační infekcí v Olomouckém kraji vzrostl

Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje zaznamenala v uplynulém týdnu nárůst akutních respiračních infekcí včetně chřipky. Nejvíce nemocných je v okrese Olomouc, naopak nejnižší je hodnota nemocnosti na Šumpersku.

V porovnání s předešlým týdnem zaznamenali olomoučtí hygienici vyšší počet lidí nakažených akutními respiračními infekcemi včetně chřipky, a to o 13,6 procent. Celkem je 2 020 případů na 100 tisíc obyvatel. V olomouckém okrese má KHS informace o 2 484 případech, což jej činí okresem s nejvyšší nemocností. Nejnižší počet je zase na Šumpersku, kde evidují 1 368 případů.

Podle hygieniků je nejvíce zasažená skupina dětí do pěti let. Nejméně nákaz je pak mezi seniory nad 65 let.

Vzestup zaznamenali hygienici i u relativní nemocnosti u onemocnění s klinickým obrazem chřipky – o 69,2 procent. Celkem je takto nemocných v celém kraji 318 lidí na 100 000 obyvatel. „V rámci Olomouckého kraje evidujeme celkově jedenáct případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči, ve všech případech se jedná o chřipku typu A,“ podotkla v tiskové zprávě mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Hygienici zaznamenali osminásobek výskytu spály v Olomouckém kraji

Hygienici loni v Olomouckém kraji evidovali výrazný nárůst počtu případů spály. Lékaři jim nahlásili 530 lidí nakažených tímto vysoce infekčním bakteriálním onemocněním, v meziročním srovnání jich bylo osmkrát víc. Spála nejvíce trápila děti.

Ačkoliv se vývoj respiračních onemocnění zdá nepříznivý, KHS eviduje 86 nových případů onemocnění Covid-19. Jeho šíření se ale zpomalilo, minulý týden totiž zaznamenali o 36 výskytů více – 122 osob. Nejvyšší záchyt je znovu v okrese Olomouc – 37 lidí. Následuje Přerov s 20 výskyty, Šumperk s 18, Prostějov s 9 a Jeseník se 2.

„KHS i nadále apeluje na osobní odpovědnost každého občana při dodržování základních hygienických pravidel, jako je důkladné mytí rukou mýdlem a vodou či řádné zakrývání nosu a úst kapesníkem při kašlání a kýchání,“ apelovala Koutná. Každý, kdo se necítí dobře, by podle ní měl omezit své kontakty a zůstat doma, čímž zabrání případnému šíření nemoci.

„Dalším nástrojem prevence v předcházení komplikací, těžkému průběhu onemocnění chřipkou a Covid-19 je očkování. Zvážit tento základní nástroj prevence by měli především starší lidé a chronicky nemocní,“ doplnila v závěru.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky respirační infekce, KHS Olomouckého kraje, Olomoucký kraj, onemocnění, infekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí s respirační infekcí v Olomouckém kraji vzrostl  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.