Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nový přístroj pomůže pacientům odhalit zelený zákal. Fakultní nemocnice ho bude půjčovat domů

Pacientům, kteří mají riziko zeleného zákalu, pomůže nový přístroj na měření nitroočního tlaku, který oční klinice Fakultní nemocnice Olomouc předali zástupci Nadace profesora Vejdovského. Přístroj umí v domácích podmínkách odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh.

Glaukom neboli zelený zákal je vážné oční onemocnění, které je nejčastější příčinou nevratné slepoty. Zpočátku postupuje bez příznaků a může ho odhalit jen preventivní prohlídka u lékaře. Měření nitroočního tlaku je pro včasnou diagnózu zeleného zákalu klíčové.

Přístroj v hodnotě 140 tisíc korun budou lékaři oční kliniky na několik dní zapůjčovat svým pacientům domů. Díky tomu budou moci průběžně monitorovat jejich nitrooční tlak, který se mění například v závislosti na fyzické aktivitě či poloze těla. "Přístroj bude zasílat aktuální informace o nitroočním tlaku přímo na datové úložiště, kde si je lékař bude moci prohlédnout a vyhodnotit situaci," řekla výkonná ředitelka Nadace profesora Vejdovského Anna Sýkorová.

Zvýšený tlak nitrooční tekutiny způsobuje postupné odumírání vláken zrakového nervu, který přenáší zrakové informace ze sítnice do mozku. Nebezpečné je, že tato degradace nebolí a zpočátku ani nezhoršuje zrak. Laik proto nemá šanci rozeznat problém včas. Když začne pozorovat zhoršené vidění, bývá už často pozdě, neboť v této fázi je již poškozeno více než 40 procent vláken.

Podle Kláry Marešové, která stojí v čele oční kliniky, se v posledních letech možnosti diagnostiky a léčby zeleného zákalu výrazně zlepšily. "Dříve na tuto nemoc přijdeme a dříve ji díky tomu začneme léčit, takže ne tolik pacientů oslepne, což se dříve stávalo," uvedla Marešová. Podle ní by si lidé po čtyřicátém roce věku měli nechat preventivně změřit oční tlak, vyšetřit oční nerv a zorné pole. Když už lékař na zelený zákal přijde, k dispozici je velké množství očních kapek, zlepšila se i chirurgická léčba, při které lékaři například využívají speciální implantáty.

Mezi rizikové skupiny patří zejména lidé, v jejichž rodině se onemocnění již vyskytlo. Příbuzní osob s glaukomem mají desetinásobné riziko, že glaukomem onemocní také. Vedle dědičnosti existují i další rizikové faktory, více ohroženi jsou například diabetici.

Ve Šternberku končí dětské lůžkové oddělení. Pohotovost bude denně, nemocnice zajistí bezplatnou sanitku

Dětské lůžkové oddělení ve šternberské nemocnici končí, zůstane zde ambulance a pohotovost. Pokud přijde rodič s dítětem, které bude vyžadovat hospitalizaci, nemocnice zajistí bezplatnou sanitku do jiné nemocnice v regionu. Dětské lůžkové...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky zelený zákal, přístroj, tlak, měření, zrak, Olomouc, glaukom, pacient, lékař, fakultní nemocnice, klinika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový přístroj pomůže pacientům odhalit zelený zákal. Fakultní nemocnice ho bude půjčovat domů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.