Počasí dnes32 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Olomoučtí zdravotníci pomáhali lidem v Indii. Jezdí tam pravidelně

Lékař z olomoucké nemocnice se svou ženou, která je anesteziologickou sestrou, strávili druhou polovinu března v indickém městě Jamkhed. Pomáhali tam nejchudším vrstvám obyvatel s jejich zdravotními neduhy. Do Jamkhedu se zdravotnická výprava podívala celkově již počtvrté.

Jamkhed je zhruba devadesátitisícové město v indickém státě Maháráštra východně od Bombaje. V rámci humanitární mise tam letos v březnu už počtvrté odjela i výprava českých lékařů. Mezi nimi i zástupce primáře urgentního příjmu olomoucké fakultní nemocnice Hynek Fiala a jeho žena, anesteziologická sestra Martina Fialová. Výpravy financuje evropská humanitární společnost GICAM.

„GICAM nám tentokrát umožnil postavit větší tým a pobýt v subtropické části Indie delší dobu, takže jsme zvládli obstarat více než padesátku pacientů s různými typy výkonů od zákroků v břišní oblasti, ošetření popálenin až po odstranění nádorů. Nejmladšímu pacientovi byl rok a půl, nejstaršímu kole 75 let,“ vysvětlil v tiskové zprávě Fiala. V Indii se pražští a olomoučtí zdravotníci potkali také s týmem lékařů z Itálie. „Vzájemně jsme si mohli nahlížet pod ruce a porovnávat způsoby organizace práce, což bylo velmi zajímavé,“ doplnil.

Pro lepší přehled o miminku a porodu. Nemocnice Šumperk pořídila nový monitorovací systém

Zdravotníci v šumperské porodnici využívají nový centrální monitorovací systém, díky kterému mohou sledovat srdeční akci plodu i frekvenci a intenzitu děložních stahů. Nemocnice s využitím dotační podpory pořídila technologii, která přispěje k...

V Indii je zdravotnická péče na velmi dobré úrovni, bohužel je však dostupná jen pro bohatší vrstvy obyvatel. „Vše je postaveno na komerčním principu. Padesát procent Indů žije za méně než jedno euro na den, takže si prostě lékařskou pomoc nemohou dovolit,“ dodal lékař. Zdravotnické mise, na které vyjíždí i lékaři z olomoucké nemocnice, zajišťují organizace GICAM a CRHP a mají vždy velmi podobný průběh. „Italové nás osloví a zařídí cestu, dodají část zdravotnického vybavení a vše ostatní je v režii indické strany. Indická CRHP potom na místě vyjede do vesnic a zajistí, aby lidé o našem příjezdu lidé věděli, provede předvýběr pacientů a na nás je potom finální fáze léčby,“ vysvětlil postup Fiala.

Během letošní mise například staršímu muži odoperovali nezhoubný nádor na zadní části hlavy a krku. „Velmi zajímavý byl také případ našeho nejmenšího pacienta. Ten asi dva měsíce před naším příletem spadl do ohně a vinou nesprávného ošetření měl prakticky spečenou ručičku, která by bez naší pomoci asi zůstala nefunkční. Že se po našem výkonu úspěšně zahojila je opravdu velmi motivační a povznášející,“ dodal lékař.

Závěr dubna patří Dnům dobrovolnictví. Pomoc druhým přiblíží akce také v Olomouckém kraji

Zpříjemnění dne seniorům, podpora hendikepovaných osob či zvelebení lesní školky a klubu. Celá řada organizací se v Olomouckém kraji připojí k celorepublikové čtyřdenní akci Dny dobrovolnictví. Zájemci si mohou vybrat z širokého portfolia...

Potřebných je v Jamkhedu podle něj opravdu hodně. „Dokázali bychom jimi zaplnit ještě jednu nemocnici. Prostory tam ale nejsou problém, tím jsou chybějící lékaři a zdravotnický personál. Proto moc děkujeme i za chudou část Indie vedení Fakultní nemocnice Olomouc za to, že nám tuto humanitární práci a pomoc bližním umožňuje,“ uzavřel Fiala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Fakultní nemocnice Olomouc, Hynek Fiala, Martina Fialová, lékaři, Indie, pomoc, humanitární pomoc, Jamkhed

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí zdravotníci pomáhali lidem v Indii. Jezdí tam pravidelně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.