Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Středa 31. července 2024  |  Svátek má Ignác
Bez reklam

VIDEO: Čeští lékaři jako první na světě transplantovali pacientovi všechny břišní orgány a stěnu od různých dárců

Dva roky se odborníci v IKEM připravovali na složitou operaci, během které šestačtyřicetiletému pacientovi transplantovali žaludek, játra, dvanáctník se slinivkou, tenké střevo a dočasně i slezinu od jednoho dárce. Stěnu břišní pak dostal od druhého. V historii je to vůbec poprvé, kdy při takové zákroku poskytli orgány dva dárci.

Pacienta Pavla léčili v Institutu klinické a experimentální medicíny s lokálním tumorem, který mu zasáhl většinu orgánů v břiše i stěnu břišní, tedy jeho přední stranu. Před dvěma lety proto podsoupil transplantaci těchto orgánů i celé břišní stěny. 

„Následně došlo k odhojení tenkého střeva, takže jsme ho museli téměř celé odstranit. Jedinou možností, jak tuto situaci vyřešit, byla re-transplantace. Připadalo v úvahu „vyměnit“ jen tenké střevo, to by ale znamenalo vysoké riziko jeho opětovného odhojení. Proto jsme zvolili výměnu opět všech orgánů dutiny břišní. Museli jsem ale ponechat již transplantovanou stěnu břišní. Takový výkon na světě zatím nikdo neprovedl,“ popsal v tiskové zprávě Jiří Froněk, přednosta Kliniky transplantační chirurgie.

Pavel stále dostává imunosupresivní léky, které brání v odhojení nových orgánů, zároveň je ale citlivý vůči infekcím, při jeho ošetřování je tak nařízena přísná izolace. 

„Po první transplantaci to bylo emočně náročné, nic se mi nechtělo. Postupem času se to srovnalo a snažil jsem se dělat zase vše, co mi to dovolilo. Snažil jsem se zase začlenit do běžného života. Velkou oporou mi byla hlavně rodina,” zavzpomínal pacient Pavel. 

Operaci provedli před třemi měsíci, trvala patnáct a byla technicky i imunologicky náročná, dost se liší o klasické transplantace jednoho orgánu. 

„Imunologicky je zásadní fakt, že odhojení stěny břišní brání transplantovaná játra. Musí ale být od stejného dárce. Toto pravidlo jsme nemohli dodržet. Příprava proto byla složitá a dlouhá. Chtěli jsme si být jistí, že jsme připraveni včetně léků, které brání případnému odhojení. Z důvodu rizika odhojení jsem pacientovi transportovali dočasně i slezinu, tu jsme odstranili tři dny po operaci,” doplnil Froněk.

Podobné zákroky provádí například v Belgii či Anglii, vždy ale byly orgány i břišní stěna od stejného dárce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto IKEM

Štítky pacient, Institut klinické a experimentální medicíny, transplantace, Jiří Froněk, Belgie, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Čeští lékaři jako první na světě transplantovali pacientovi všechny břišní orgány a stěnu od různých dárců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.