Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Léto na infekčním oddělení v Prostějově: zdravotníci léčili žloutenku, salmonelózu i horečku dengue

Specializované infekční pracoviště v prostějovské nemocnici pečuje v průběhu léta podobně jako v předchozích letech o více pacientů než v jiných obdobích roku. Zdravotníci zaznamenali nárůst výskytu boreliózy i klíšťové encefalitidy, virové hepatitidy A či covidu-19. O prázdninách odhalili také exotické onemocnění v podobě horečky dengue.

Podle Andrey Jalůvkové, mluvčí skupiny AGEL, do níž spadá také nemocnice v Prostějově, zaznamenalo zdravotnické zařízení v Olomouckém kraji přibližně dvacetiprocentní nárůst kožních forem lymeské nemoci, zdravotníkům se podařilo onemocnění úspěšně řešit ambulantní léčbou.

Prestižní anketa Sestra roku, má také v letošním roce finalistku z Olomouckého kraje, kterou se stala Lenka Kolářová z prostějovské nemocnice. Na tamním chirurgickém oddělení vede coby vrchní sestra tým šedesáti lidí, zaměřuje se také na vývoj...

 

Zástupci nemocnice upozorňují, že infekční oddělení se potýkalo i se středně rozsáhlou epidemií virové hepatitidy A. Převážná část pacientů, kteří potřebují péči na infekčním oddělení, jsou lidé s průjmovými onemocněními z různých příčin. „V létě kulminují také průjmová onemocnění různých druhů, především salmonelózy a campylobakteriózy, stejně jako různé febrilní stavy. V posledních týdnech také zaznamenáváme nárůst pacientů s COVID-19,“ doplnil v tiskové zprávě primář infekčního oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Zdeněk Prokeš.

Na infekčním oddělení v Prostějově zachytili odborníci i horečku dengue, což je akutní horečnaté virové onemocnění vyskytující se zejména v tropických a subtropických oblastech světa. „Naštěstí jsou případy exotických nemocí jako horečka dengue nebo malárie u nás stále spíše výjimečné,“ říká lékař a dodává, že infekční oddělení Nemocnice AGEL Prostějov je hrdé na svou odbornou činnost v oblasti diagnostiky právě exotických nemocí. „V minulých letech jsme jako první v naší zemi diagnostikovali žlutou zimnici a brucelózu. Letos jsme zaznamenali první případ hemoragické formy horečky dengue. Naše schopnost rychle diagnostikovat a léčit exotické nemoci je výsledkem dlouholeté praxe a specializace našeho týmu,“ zdůraznil pro web nemocnice primář Prokeš.

Infekční oddělení Nemocnice AGEL Prostějov zabezpečuje izolaci nemocných s přenosnými chorobami nebo s podezřením na ně a provádí diferenciální diagnostiku při podezření na infekční chorobu. Spádová oblast zahrnuje Olomoucký kraj – bývalé okresy Prostějov, Olomouc, Přerov a Šumperk, cca 700 000 lidí. Ročně je hospitalizováno asi 1000 pacientů s celým spektrem infekčních nemocí.
Zdroj: Nemocnice AGEL Prostějov

Ohodnoť článek

Foto poskytla Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Zdraví, nemoc, infekční nemoc, virová hepatitida, infekční oddělení, Prostějov, nemocnice Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léto na infekčním oddělení v Prostějově: zdravotníci léčili žloutenku, salmonelózu i horečku dengue  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.