Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přerovská porodnice dostala speciální deky pro poporodní bonding

Poporodní bonding spočívá v neoddělování novorozence od matky, případně otce, v prvních hodinách po porodu a je dnes oblíbenou metodou podporující budování základních emočních vazeb mezi rodiči a čerstvě narozeným dítětem. Mimo pozitivních účinků na psychiku pomáhá poporodní bonding u novopečených maminek také nastartovat tvorbu mateřského mléka či zavinování dělohy. Aby bonding probíhal pohodlně a příjemně pro matku i dítě, je vhodné využít při něm speciální deky.

Bonding probíhá při přirozeném porodu tak, že porodník položí ještě neumyté dítě matce na břicho takovým způsobem, aby bylo umožněno jeho doplazení k prsu a přisátí. Hlavními výhodami bondingu pro dítě je možnost pomalé adaptace na nové prostředí a utváření rané vazby mezi matkou a dítětem. Novopečeným maminkám zase bonding pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka či zavinování dělohy. U matky i dítěte pak navíc při bondingu dochází k vyplavování hormonu oxytocinu, který uklidňuje, posiluje a u rodiček i pomáhá snižovat poporodní krvácení.

„Plný bonding lze nejlépe realizovat při porodu donošeného miminka s dobrou poporodní adaptací, kdy porod probíhá přirozenou cestou nebo plánovaně císařským řezem,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Přerov Vladimír Boháč s tím, že v případech, kdy se u porodu vyskytnou komplikace, rozhoduje o možnostech bondingu lékař, a to s ohledem na zdravotní stav maminky i dítěte.

Bonding, u kterého je stěžejní zachování blízkosti a budování emočních vazeb, nemusí probíhat pouze ve spolupráci s matkou, ale lze při něm využít i otce či jinou blízkou osobu. Ve všech případech je však pro zachování maximálního pohodlí vhodné využít bonding dek, které pomáhají uchovat správnou tělesnou teplotu miminka, jsou příjemné na omak, a navíc svou rudou barvou imitují prostředí dělohy, což má na děti uklidňující účinek.

„Bonding deky jsou skvělým pomocníkem při bondingu nejen těsně po porodu, ale i v prvních dnech po porodu. Určitě se u nás dlouho neohřejí, bonding v naší porodnici využívá drtivá většina maminek,“ uzavírá Radmila Šimoníková, vrchní sestra gynekologicko-porodního oddělení Nemocnice Přerov a dodává, že v porodnici Nemocnice Přerov přijde na svět každoročně více než osm stovek dětí.

Tisková zpráva

Štítky deka, porod, děloha, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., Vladimír Boháč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerovská porodnice dostala speciální deky pro poporodní bonding  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.