Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podnikatelský účet: pro koho je vhodný a jaké má výhody?

PR článek

Pokud opustíte zaměstnání a vydáte se na volnou nohu, čeká na vás celá řada překážek. Kromě otázky, jakým způsobem si u klientů vyjednáte odpovídající cenu za své služby, budete pravděpodobně řešit, jak udržet své finance pod kontrolou. Máte-li obavu, že o penězích ztratíte přehled, využijte účet pro podnikatele. K čemu přesně slouží a jaké má výhody?

Většina z nás má zřízen osobní účet, na nějž si necháváme od zaměstnavatele posílat výplatu nebo kam si ukládáme úspory na horší časy.

Živnostníkům a firmám však banky nabízejí také účet pro podnikatele, za jehož vedení si možná připlatíte, ale na oplátku získáte výhody, na které běžní klienti jen tak nedosáhnou. Uvádíme stručný výčet těch nejzajímavějších.

1. Přehledná správa a historie finančních transakcí

Zejména v případech, kdy pravidelně odesíláte platby i do zahraničí, je těžké mít o veškerých finančních operacích dokonalý přehled. Chcete-li mít na první pohled jasno v tom, zda veškeré své závazky splácíte včas (a vaši obchodní partneři nezůstávají nic dlužni vám), zapomeňte na řízení podnikových financí ze soukromého účtu.

Raději své finance spravujte na odděleném účtu, jehož prostřednictvím získáte nad svými penězi mnohem lepší kontrolu. Nejenže si během několika vteřin zobrazíte všechny minulé platby, ale uložená data můžete rovněž jednoduše exportovat do samostatného souboru.

2. Snadné propojení s podnikovým softwarem

Další předností podnikatelského konta je možnost jeho propojení s vaším účetním systémem, což ocení i pracovníci finančního nebo mzdového oddělení, kteří proběhlé platby kontrolují nebo na základě získaných podkladů zpracovávají daňové přiznání.

Už se nebudete muset obávat, že byste ztratili větší objem důležitých dat nebo že byste museli podklady složitě získávat z různých programů. Několika kliky odešlete všechny podklady povolaným spolupracovníkům a ti mohou neprodleně začít pracovat na zadaných úkolech.

3. Výhodný podnikatelský úvěr a další nabídky na míru

Mezi bankovními společnostmi dnes zuří tvrdý konkurenční boj o každého solventního klienta. Zažádáte-li si o zřízení účtu pro podnikatele, budou vás banky lákat na celou řadu benefitů, abyste nepodlehli některé z konkurenčních nabídek.

Snadněji tak uspějete s žádostí o kontokorent nebo speciální pojištění vytvořené na míru vašemu podnikání. Tyto možnosti zůstávají klientům s osobními účty většinou zapovězeny. Vlastníci obyčejného účtu musí většinou splnit řádově přísnější podmínky, aby podobné výhody získali.

Pro koho je podnikatelský účet vhodný?

Přestože současné zákony sjednání podnikatelského účtu živnostníkům přímo nenařizují, vlastníci účtu si mohou výrazně usnadnit práci při každodenní orientaci ve finančních transakcích. Účet tohoto typu ocení především:

  • profesionálové, kteří pracují sami na sebe a fakturují i do zahraničí;
  • drobnější živnostníci s vyšším počtem pravidelných plateb (např. směrem k dodavatelům);
  • majitelé menších firem, kteří svěřují správu finanční agendy jiným pracovníkům, ale chtějí si i nadále udržet kontrolu nad provedenými platbami.

Jedna rada na závěr: Téměř vždy platí, že dvě různé banky vám nabídnou odlišné podmínky zřízení a vedení konta. Nebojte se srovnávat a vyberte si podnikatelský účet, který bude odpovídat vašim potřebám.

Ohodnoť článek

Štítky finance, platba, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podnikatelský účet: pro koho je vhodný a jaké má výhody?  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.