Počasí dnes27 °C, zítra30 °C
Sobota 20. července 2024  |  Svátek má Ilja
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Pořízení tepelného čerpadla: Úsporný provoz a řada dalších výhod

PR článek

Tepelná čerpadla jsou oblíbeným způsobem vytápění zejména díky úspornému provozu. Čerpáním tepla zvenčí můžete vytopit svou domácnost, a to komfortně a ekologicky. Můžete tak snížit své náklady za energie, přičemž tepelné čerpadlo je téměř bezúdržbové.

Proč tepelné čerpadlo?

Tepelné čerpadlo čerpá značnou část energie z okolního prostředí, zbytek je pak elektrickou energií. V praxi to tedy znamená, že pro výrobu tepla jsou zhruba dvě třetiny odebírány zvenčí a jednu třetinu provozu tvoří elektrická energie. Čerpadla jsou využívána zejména v novostavbách či zrekonstruovaných domech.

Hodí se totiž do objektů s dobrými tepelnými vlastnostmi – zateplení je nezbytností. S tepelným čerpadlem můžete výrazně ušetřit oproti vytápění elektřinou, návratnost této investice je skvělá. U nízkoenergetických a pasivních domů je doba návratnosti delší, přesto však můžete značně ušetřit.

Výhody

Jedna z největších výhod tepelného čerpadla již byla zmíněna, tedy úsporný provoz. Vzhledem k tomu, že využití elektrické energie k vytápění je pouze minimální, sníží se také finanční náročnost vytápění. Krom toho je tepelné čerpadlo značně ekologické – využívá totiž obnovitelných zdrojů energie a snižuje se uhlíková stopa. Krom toho čerpadlo zabere pouze minimum prostoru, jeho obsluha je snadná a údržba nenáročná.

Různé možnosti

Na trhu jsou dostupné různé možnosti, pokud si chcete pořídit tepelné čerpadlo. Hlavní rozdíl spočívá ve využívání energie, je proto důležitý vybrat vhodný typ tepelného čerpadla pro vaši domácnost.

  • Tepelné čerpadlo voda—voda: Tento typ čerpadla se hodí pro domy, v jejichž blízkosti je rybník či vodní tok. Teplo je totiž odebíráno z vody, která je načerpána do výměníku a poté je navrácena zpět. Je třeba počítat s lehce náročnější údržbou, pořizovací cena je však nižší než u jiných typů.
  • Tepelné čerpadlo země—voda: Teplo je získáváno ze země, a to buď z plošného kolektoru, či případně hlubinného vrtu. Plošný kolektor zabere poměrně rozlehlý prostor, teplo je čerpáno z vrchní vrstvy země. U hlubinného vrtu je prostorová náročnost výrazně menší a hodí se i na menší zahrady.
  • Tepelné čerpadlo vzduch—voda: Tento typ je využíván nejčastěji, a to hlavně díky tomu, že jeho instalace je snadná a nepotřebuje příliš prostoru. Teplo totiž čerpá z venkovního vzduchu. Je třeba počítat s poněkud hlučným provozem, ovšem při správném umístění čerpadla vás hluk nebude rušit.
  • Tepelné čerpadlo vzduch—vzduch: Podobá se čerpadlu vzduch—voda, ovšem do výměníku neproudí voda. Namísto toho je využíván vzduch, který je následně rozváděn po celém domě díky vzduchotechnice. Není tedy možné využívat toto čerpadlo pro ohřev vody. Navíc má v prostředí, kde je zvýšená vlhkost, sníženou životnost.

Tepelné čerpadlo vám umožní snížit náklady za vytápění, díky moderní technologii se jedná o spolehlivý zdroj tepla. Navíc je ekologický a šetrný k přírodě. Nabízí tedy mnoho výhod – stačí už jen vybrat ten správný model.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky tepelné čerpadlo, teplo, topení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pořízení tepelného čerpadla: Úsporný provoz a řada dalších výhod  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.